Η αποστομωτική «απάντηση» Μακρόν σε Ερντογάν και το μήνυμα ευθύνης στην ΕΕ

Η αποστομωτική «απάντηση» Μακρόν σε Ερντογάν και το μήνυμα ευθύνης στην ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:02 Δημιουργία 28/10/20, 08:58

Στην απόλυτη ρήξη οδηγούνται οι γαλλοτουρκικές σχέσεις, με τον πρόεδρο Μακρόν να επιφυλάσσει μέσω του Τύπου μία αποστομωτική απάντηση στον «Σουλτάνο» για τα άκρως προσβλητικά σχόλια του περασμένου Σαββατοκύριακου, αφυπνίζοντας παράλληλα την ΕΕ, που στις πρόσφατες Συνόδους Κορυφής έριξε στα μαλακά τον Ταγίπ Ερντογάν.

Στο νέο εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται με εσώρουχα, καθισμένος νωχελικά στην πολυθρόνα του και κρατώντας ένα κουτί με αλκοόλ, να σηκώνει το φουστάνι μιας μουσουλμάνας, η οποία είναι προκλητικά βαμμένη και επίσης κρατάει ποτήρια με αλκοόλ.

Το σκίτσο συμπληρώνεται με τη φράση «Ο Ερντογάν είναι πολύ αστείος στην ιδιωτική του ζωή». Ο Τούρκος πρόεδρος με περιπαικτικό ύφος και κοιτώντας τα οπίσθια της μουσουλμάνας, φέρεται να σχολιάζει: «Ω! Ο προφήτης!».

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας την περασμένη Δευτέρα σε εκδήλωση στην Άγκυρα, ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Μακρόν για αντι-ισλαμική ρητορική και ζήτησε τη στήριξη των υπόλοιπων Ευρωπαίων ηγετών, προκειμένου «να μπει ένα τέλος στην ατζέντα Μακρόν», όπως υποστήριξε.

Κάλεσε δε τους Τούρκους πολίτες να προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων, ενώ επανέλαβε τη θέση ότι ο Μακρόν «χρήζει ψυχικής βοήθειας», σημειώνοντας, επίσης, ότι αυτός «ενθάρρυνε τις επιθέσεις στο Παρίσι».

Από την πλευρά της, η Γαλλία κάλεσε τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν μέτρα κατά της Τουρκίας, θέτοντας της προ των ευθυνών της… στο επόμενο Συμβούλιο.

«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σε βουλευτές ο υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ.

Τη Δευτέρα, ο κ. Ριστέρ είχε τονίσει ότι το Παρίσι δεν σχεδιάζει αμοιβαίο μποϊκοτάζ εναντίον τουρκικών προϊόντων και θα συνεχίσει τις συνομιλίες και τις σχέσεις με την Τουρκία και τον πρόεδρό της.

«Δεν υπάρχουν αντίποινα στην ατζέντα», δήλωσε ο Ριστέρ στο ραδιοφωνικό RTL.

Ωστόσο, επανέλαβε την καταδίκη της κυβέρνησης για τα πρόσφατα σχόλια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την μεταχείριση των μουσουλμάνων στη Γαλλία.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στον εκβιασμό», δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης της Γαλλίας Medef απαντώντας στις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Αν σου άρεσε κάνε