Σαββατοκύριακα στο σπίτι και lockdown από τις 6 στη Γαλλία - Διάγγελμα Μακρόν

Σαββατοκύριακα στο σπίτι και lockdown από τις 6 στη Γαλλία - Διάγγελμα Μακρόν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:44 Δημιουργία 28/10/20, 09:40

Προς «ευέλικτο» lockdown οδεύει η Γαλλία, μετά το θλιβερό ρεκόρ των 523 νεκρών σε ένα 24ωρο, με τον πρόεδρο Μακρόν να προχωρεί σε έκτακτο διάγγελμα για την πανδημία το απόγευμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, από το Ελιζέ δεν ανέφεραν το τι ακριβώς θα ανακοινώσει ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος είχε χθες συσκέψεις με ειδικούς, ώστε να δουν πως θα περιορίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση ερευνά το ενδεχόμενο ενός εθνικού lockdown από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, όχι όμως «οριζόντιου», όπως έκανε τον περασμένο Μάρτιο, αλλά με πιο «ευέλικτα» μέτρα, το οποίο θα ισχύει για τουλάχιστον έναν μήνα.

Σύμφωνα με το BFM TV, από τα μέτρα θα αποκλειστούν τα σχολεία, τα οποία θα μείνουν ανοιχτά, ενώ θα γίνουν πιο αυστηρά τα μέτρα μετακινήσεων για τους πολίτες.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Reuters στην αρχή της εβδομάδας πως ορισμένα από τα μέτρα είναι ο περιορισμός των κατοίκων στα σπίτια τους τα Σαββατοκύριακα, το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα από το συνηθισμένο ωράριο, αλλά και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, αντί στις 9 το βράδυ που ισχύει ήδη σε ορισμένες πόλεις.

Εκπρόσωποι από το Ελιζέ αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες.

Η κατάσταση στην Γαλλία κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη μετά τον θάνατο 523 πολιτών σε 24 ώρες, ενώ την ίδια στιγμή οι ΜΕΘ έχουν αρχίσει να γεμίζουν επικίνδυνα. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γ. Ατάλ ανέφερε πως περιμένουν σε δύο εβδομάδες οι αριθμοί των νοσηλευμένων να έχουν φτάσει στα επίπεδα του Απριλίου. Οι 523 θάνατοι χθες είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχει ανακοινωθεί από τις 22 Απριλίου.

Την ίδια ώρα, ακόμη 1.194 ασθενείς με κορωνοϊό χρειάστηκαν νοσηλεία το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων 148 διασωληνώθηκαν. Ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού τη Δευτέρα ήταν 26.771.

Αν σου άρεσε κάνε