Σε νέο lockdown η Γαλλία λόγω κορονοϊού, με το διάγγελμα του Μακρόν

Σε νέο lockdown η Γαλλία λόγω κορονοϊού, με το διάγγελμα του Μακρόν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:37 Δημιουργία 28/10/20, 21:23

Lockdown στη Γαλλία από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού Covid-19 ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια διαγγέλματός τους προς τον γαλλικό λαό το βράδυ της Τετάρτης.

Το lockdown θα τεθεί σε εφαρμογή από την Παρασκευή και έως τουλάχιστον την 1η Δεκεμβρίου. Τα μέτρα θα αξιολογούνται ανά 15 ημέρες προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορούν να μετριαστούν και να ανοίξουν συγκεκριμένες υπηρεσίες, εν όψει μάλιστα της περιόδου των Χριστουγέννων.

«Μείνετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακολούθησε τους κανόνες» τόνισε.

Στόχος, είπε ο Μακρόν, είναι να μειωθούν τα κρούσματα από 40.000 σε 5.000 την ημέρα.

Όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, «τα παιδιά μας δεν μπορούν να στερηθούν την επαφή με το σχολικό σύστημα» και έτσι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά με ενισχυμένα πρωτόκολλα υγείας. Εντούτοις, τα πανεπιστήμια θα κλείσουν και τα μαθήματα θα γίνονται εξ αποστάσεως.

Όπως και την Άνοιξη, οι Γάλλοι θα είναι σε θέση να βγουν για να εργαστούν, να πραγματοποιήσουν ιατρικά ραντεβού και να κάνουν τις αγορές τους. Εντούτοις, οι ιδιωτικές συναντήσεις θα απαγορευτούν, όπως και οι δημόσιες συγκεντρώσεις.

Παράλληλα «η τηλεργασία θα γενικευτεί όπου είναι δυνατόν» ενώ η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις για να ξεκινήσουν μια ψηφιακή μετάβαση.

Τα εξωτερικά σύνορα θα παραμείνουν κλειστά «με ορισμένες εξαιρέσεις». «Προφανώς, οι Γάλλοι από το εξωτερικό θα μπορούν να επιστρέψουν» όμως με αυστηρές εξετάσεις. «Κανένας ταξιδιώτης δεν θα μπορεί να επιστρέψει στο γαλλικό έδαφος εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι δεν μεταφέρει τον ιό» τόνισε.

Αν σου άρεσε κάνε