Μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων κατά της Γαλλίας

Μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων κατά της Γαλλίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:42 Δημιουργία 29/10/20, 13:06

Τριπλή επίθεση κατά κρατικών γαλλικών αρχών σημειώθηκε την Πέμπτη, δύο εντός της χώρας και μια στο γαλλικό προξενείο στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, εν μέσω της συνεχιζόμενης κόντρας για το ρόλο της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν ως αντιπάλου του Ισλάμ, όπως του αποδίδεται από την Τουρκία και από άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Στην επίθεση που έγινε νωρίτερα στη Νίκαια, δύο άνθρωποι -ένας άνδρας και μια γυναίκα -δολοφονήθηκαν μέσα στην εκκλησία Νοτρ Νταμ, στο κέντρο της πόλης και μια ακόμη γυναίκα, η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά, εξέπνευσε αργότερα μέσα σε μπαρ που βρίσκεται κοντά στον τόπο της επίθεσης και όπου είχε αναζητήσει καταφύγιο, από έναν άνδρα οπλισμένο με μαχαίρι, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αστυνομική πηγή.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του, αλλά είχε τις αισθήσεις του και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ενώ κατά τη διάρκεια της σύλληψής του φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ».

Ονομάζεται Μπραχίμ και είναι περίπου 25 ετών, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στις έρευνες.

Ο δράστης έδρασε μόνος του, ενώ η αστυνομία τού πήρε τα δακτυλικά αποτυπώματα για να διαπιστώσει αν βρισκόταν στον κατάλογο των υπόπτων για τρομοκρατία.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, μεταξύ των θυμάτων είναι μια 70χρονη γυναίκα, της οποίας ο δράστης της έκοψε το λαιμό μέσα στην εκκλησία.

Ένας άνδρας, ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου μέσα στην εκκλησία, ήταν ο νεωκόρος της.

Το τρίτο θύμα, μια γυναίκα γύρω στα 40, μαχαιρώθηκε μέσα στην εκκλησία, αλλά κατάφερε να διαφύγει και να καταφύγει σε ένα γειτονικό μπαρ, όπου λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της.

Σύμφωνα με μια πηγή της αστυνομίας, υπάρχουν έξι τραυματίες, αλλά ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός.

Η Γαλλία αύξησε σήμερα το επίπεδο συναγερμού στα εδάφη της στο ανώτατο επίπεδο, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ο οποίος δήλωσε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ότι η απάντηση της κυβέρνησης στην επίθεση θα είναι σκληρή και αμείλικτη.

Οι καμπάνες σε ολόκληρη τη Γαλλία θα ηχήσουν πένθιμα στις 15:00 τοπική ώρα στη μνήμη των θυμάτων.

Στην Αβιγιόν

Αργότερα, η γαλλική αστυνομία σκότωσε έναν άνδρα στην Αβινιόν, ο οποίος νωρίτερα είχε απειλήσει περαστικούς με ένα μαχαίρι ενώ φώναζε «Αλάχου Άκμπαρ».

Στην Τζέντα

Επίσης, ένας άνδρας συνελήφθη στην πόλη Τζέντα της Σαουδική Αραβίας, αφού επιτέθηκε με αιχμηρό αντικείμενο σε φρουρό του προξενείου της Γαλλίας.

«Ο δράστης συνελήφθη αμέσως από τις σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας μετά την επίθεση. Ο φρουρός διακομίστηκε στο νοσοκομείο και η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο. Καλούμε τους συμπατριώτες μας στη Σαουδική Αραβία να βρίσκονται σε μέγιστη επαγρύπνηση» ανέφερε η γαλλική πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.

Τα μηνύματα καταδίκης

Η Ρωσία σχολιάζοντας τις πρόσφατες δολοφονίες δι' αποκεφαλισμού στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι ανεπίτρεπτο να δολοφονούνται άνθρωποι, αλλά είναι και λάθος να προσβάλλει κάποιος τα θρησκευτικά αισθήματα των πιστών, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε από την πλευρά του καταδίκασε «την άθλια επίθεση» που σημειώθηκε το πρωί στη Νίκαια.

«Η άθλια επίθεση...δεν θα κλονίσει το κοινό μέτωπο υπεράσπισης των αξιών της ελευθερίας και της ειρήνης. Οι πεποιθήσεις μας είναι ισχυρότερες από τον φανατισμό, το μίσος και την τρομοκρατία», έγραψε ο Κόντε στο Twitter.

Η Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας καταδίκασε την «αποτρόπαιη επίθεση» και τόνισε: «Οι Χριστιανοί δεν θα πρέπει να στοχοποιούνται και να σφαγιάζονται».

Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης «καταδίκασε δριμύτατα την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στην Βασιλική της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια».

«Ως ένδειξη πένθους και αλληλεγγύης προς τα θύματα και τις οικογένειές τους καλώ όλους τους μουσουλμάνους της Γαλλίας να ματαιώσουν όλους τους εορτασμούς για το Mawlid (τους εορτασμούς για τη γέννηση του Προφήτη Μωάμεθ)», που ήταν προγραμματισμένοι για σήμερα, έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μοχάμεντ Μουσάουι.

Αν σου άρεσε κάνε