Μέρκελ: Η κατάσταση είναι δραματική και μας αφορά όλους

Μέρκελ: Η κατάσταση είναι δραματική και μας αφορά όλους

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:18 Δημιουργία 29/10/20, 13:14

«Βρισκόμαστε σε δραματική κατάσταση. Και μας αφορά όλους, χωρίς εξαίρεση», είναι το μήνυμα που εξέπεμψε η καγκελάριος Μέρκελ, υπεραμυνόμενη των μέτρων που αποφασίστηκαν χθες για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ίδια επεσήμανε ότι ο εκνευρισμός των πολιτών για τους περιορισμούς είναι απολύτως κατανοητός, αλλά όπως σημείωσε, «δεν υπήρχε ηπιότερη λύση». Έκανε δε λόγο για μια «ιατρική, κοινωνική, ψυχολογική, οικονομική και πολιτική δοκιμασία».

«Στην αρχή της χειμερινής περιόδου, η κατάσταση είναι δραματική. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος» και ο αριθμός των κρουσμάτων πρέπει να περιοριστεί σε διαχειρίσιμο επίπεδο, δήλωσε η κυρία Μέρκελ ενώπιον της ολομέλειας στην Bundestag, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας, το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε πολλές περιοχές «λειτουργεί ήδη στα όριά του».

«Μέσα σε δέκα μέρες διπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτή η δυναμική θα επιβαρύνει σοβαρά το υγειονομικό μας σύστημα και σε λίγες ημέρες δεν θα μπορούμε να ιχνηλατήσουμε τις επαφές των κρουσμάτων», συνέχισε η καγκελάριος, χαρακτηρίζοντας απαραίτητο το «lockdown».

«Οι εναλλακτικές προσεγγίσεις δεν με πείθουν (…) Αν περιμέναμε μέχρι να γεμίσουν οι μονάδες εντατικής θεραπείας, τότε θα ήταν αργά», εξήγησε η ίδια κατά την ομιλία της, η οποία διεκόπη επανειλημμένα από σχόλια και αντιδράσεις βουλευτών, κυρίως της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), με τον πρόεδρο του Σώματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παρεμβαίνει για να επιβάλει τη διαδικασία.

Η κατάσταση είναι «ανησυχητική», συνέχισε η κυρία Μέρκελ και με το βλέμμα στην AfD αλλά και στους Φιλελεύθερους (FDP), οι όποιοι την κατηγορούν για υπερβολικό περιορισμό της οικονομίας και επισήμανε ότι «μια λαϊκίστικη υποβάθμιση του κινδύνου» θα ήταν μη ρεαλιστική και ανεύθυνη, ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα που αποφασίστηκαν «κατάλληλα, αναλογικά και αναγκαία», καθώς, όπως τόνισε, η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Η Άγγελα Μέρκελ, η οποία δέχθηκε το τελευταίο διάστημα έντονη κριτική ακόμη και από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για λήψη αποφάσεων οι οποίες περιορίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, παρακάμπτοντας τον απαραίτητο κοινοβουλευτικό έλεγχο, υποστήριξε σήμερα ότι η στήριξη της κυβέρνησης εδράζεται και στην Bundestag, ενώ τόνισε ότι «ελευθερία δεν σημαίνει ότι κάνουμε ό,τι θέλουμε, αλλά ότι αναλαμβάνουμε ευθύνη» και καταδίκασε «τα ψέματα και τις θεωρίες συνωμοσίας» που διακινούνται, καθώς, όπως είπε, «δεν βλάπτουν απλώς τη δημοκρατική αντιπαράθεση αλλά και τη μάχη κατά του ιού» και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Παραδέχθηκε πάντως ότι είναι «σωστό, σημαντικό και απαραίτητο», τα μέτρα να συζητούνται δημόσια, ακόμη και να επικρίνονται και να τίθενται υπό αμφισβήτηση. Μια τέτοια συζήτηση «ενισχύει τη δημοκρατία», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε