Ο Μπάιντεν... μπροστά στους εκλέκτορες, αλλά ο Τραμπ κερδίζει τη Φλόριντα

Ο Μπάιντεν... μπροστά στους εκλέκτορες, αλλά ο Τραμπ κερδίζει τη Φλόριντα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 07:31 Δημιουργία 04/11/20, 07:00

Θρίλερ... και μάλιστα μακράς διαρκείας, όπως προβλέπεται η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, βρίσκεται σε εξέλιξη στις αμερικανικές εκλογές, με τον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίζει την κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντας, αλλά τον Τζο Μπάιντεν να διατηρεί το προβάδισμα στους εκλέκτορες.

Με βάση τις πρώτες προβλέψεις του AP ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει την πολιτεία του Κεντάκι (8 εκλέκτορες), της Βόρεια Ντακότα (3 εκλέκτορες), της Νότια Ντακότα (3 εκλέκτορες), του Ουαϊόμινγκ (3 εκλέκτορες), της Ιντιάνα (11 εκλέκτορες), του Αρκάνσας (6 εκλέκτορες), της Δυτικής Βιρτζίνια (5 εκλέκτορες), του Τενεσί (11 εκλέκτορες), της Νότιας Καρολίνας (9 εκλέκτορες), της Αλαμπάμα (9 εκλέκτορες), του Μισισίπι (6 εκλέκτορες), της Λουϊζιάνα (8 εκλέκτορες), της Οκλαχόμα (7 εκλέκτορες) και του Μιζούρι (1ο εκλέκτορες).

Ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να επικρατει με βάση τις προβλέψεις στην πολιτεία της Καλιφόρνια (55 εκλέκτορες), του Ορεγκον (7 εκλέκτορες), της Ουάσινγκτον (12 εκλέκτορες) του Βερμόντ (3 εκλέκτορες), του Ιλινόι (2ο εκλέκτορες), της Βιρτζίνια (13 εκλέκτορες), του Μέριλαντ (10 εκλέκτορες), του Νιου Τζέρσεϊ (14 εκλέκτορες), της Μασαχουσέτης (11 εκλέκτορες), του Ντελαγουέρ (3 εκλέκτορες), του Ρόουντ Άιλαντ (4 εκλέκτορες), της Νέας Υόρκης (29 εκλέκτορες), του Κολοράντο (9 εκλέκτορες) του Νιου Μέξικο (5 εκλέκτορες), της Χαβάη (4 εκλέκτορες) και του Κονέκτικατ (7 εκλέκτορες).

Συνολικά, ο Τραμπ κερδίζει 118 εκλέκτορες έναντι 223 του Μπάιντεν.

Εν τω μεταξύ, στους Ρεπουμπλικανούς οδεύει η πολιτεία-κλειδί της Φλόριντα. Ο Τραμπ έχει προς το παρόν προβάδισμα 51,3% έναντι 47,8% του Μπάιντεν με καταμετρημένο περίπου το 98% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων.

Η Φλόριντα είναι μια πολιτεία την οποία πρέπει να κερδίσει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος για να επανεκλεγεί, όμως ο Μπάιντεν μπορεί να συγκεντρώσει τους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται για να βρεθεί στον Λευκό Οίκο και χωρίς αυτή, αν και στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας δαπάνησε πολλά χρήματα και χρόνο για να πάρει με το μέρος του τους ψηφοφόρους της.

Προβάδισμα έχει ο Τραμπ στο Τέξας όπου με καταμετρημένο το 74% των ψήφων το AP του δίνει ποσοστό 51,5%.

Στην πολιτεία-κλειδί της Αριζόνα, ο Μπάιντεν προηγείται με 53,6% έναντι 45,8% του Τραμπ, με καταμετρημένο περίπου το 73% των ψήφων.

Όπως είναι γνωστό για να εκλεγεί ο αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 270 εκλέκτορες. Καθυστερήσεις στην καταμέτρηση μπορεί να σημάνουν ότι θα χρειαστούν ημέρες πριν μάθουμε τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου. Αν δε τα αποτελέσματα είναι οριακά, σημειώνουν οι Financial Times, δικαστικές μάχες για τις ψήφους μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να μάθουμε τον νικητή μετά από εβδομάδες.

Η προσοχή είναι στραμμένη σε έξι πολιτείες: Φλόριντα (29 εκλέκτορες), Πενσυλβάνια (20), Μίσιγκαν (16), Βόρεια Καρολίνα (15) Αριζόνα (11) και Ουισκόνσιν (10).

Εξ αυτών οι πιο σημαντικές είναι η Φλόριντα (ο νικητής στην Πολιτεία κέρδισε την Προεδρία στις 13 από τις 14 τελευταίες αναμετρήσεις) που άρχισε πριν την ημέρα των εκλογών την καταμέτρηση των πρώιμων ψήφων και η Πενσυλβάνια η οποία ξεκίνα τη διαδικασία αφού κλείσουν οι κάλπες με αποτέλεσμα να αναμένεται καθυστέρηση.

Η μάχη για τη Γερουσία

Οι Δημοκρατικοί φιλοδοξούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας όπου οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν πλειοψηφία με 53 έδρες έναντι 47.

Στις σημερινές εκλογές κρίνονται συνολικά 7 έδρες.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ, επανεκλέγεται στο σώμα, βάσει των ως τώρα αποτελέσματα στο Κεντάκι, επικρατώντας της Δημοκρατικής αντιπάλου του Έιμι Μακγκράθ.

Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν μία έδρα από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κολοράντο με τον Τζον Χικενλούπερ.

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, στενός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, επανεξελέγη στη Νότια Καρολίνα, επικρατώντας του υποψηφίου των Δημοκρατικών Χάιμε Χάρισον ενώ οι ρεπουμπλικανοί κέρδισαν και τη μάχη στην Αλαμπάμα με τον Τόμι Ταμπερβιλ.

Στο Κάνσας, ο ρεπουμπλικανός Ρότζερ Μάρσαλ επικράτησε της Δρ. Μπάρμπαρα Μπόλιερ.

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Οι Δημοκρατικοί διατήρησαν και μάλιστα ενίσχυσαν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα Fox News και ABC.

Οι Δημοκρατικοί προβλέπεται να κερδίσουν τέσσερις με πέντε έδρες επιπλέον στη Βουλή, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά αυτά δίκτυα. Αυτή τη στιγμή διαθέτουν 232 σε σύνολο 435 εδρών.

Ρεκόρ συμμετοχής στην Καλιφόρνια

Η Καλιφόρνια αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ συμμετοχής στις σημερινές εκλογές σύμφωνα με την εταιρεία Political Data.

Περισσότεροι από 11 εκατομμύρια Καλιφορνέζοι έχουν ήδη ψηφίσει μέσω της διαδικασίας της πρόωρης ψηφοφορίας, επίπεδο που αποτελεί ρεκόρ. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους της πολιτείας έχουν ήδη ρίξει την ψήφο τους.

«Είναι αναμφισβήτητο ότι θα σημειώσουμε ρεκόρ συμμετοχής στις εκλογές», δήλωσε στη Guardian ο Πολ Μίτσελ, αντιπρόεδρος της Political Data.

Αν σου άρεσε κάνε