Αιφνίδια επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας στη Σομαλία

Αιφνίδια επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας στη Σομαλία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:46 Δημιουργία 27/11/20, 19:30

Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Κρις Μίλερ, μετέβη σήμερα στη Σομαλία, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, σε μια περίοδο που η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες από τη χώρα αυτή.

Ο Μίλερ «γιόρτασε την Ημέρα των Ευχαριστιών με το στρατιωτικό προσωπικό και τους συμβασιούχους στο στρατόπεδο Λεμονιέρ, στο Τζιμπουτί, και στο Μογκαντίσου της Σομαλίας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο επικεφαλής του Πενταγώνου επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι «αποφασισμένες να αποδυναμώσουν τις βίαιες εξτρεμιστικές οργανώσεις που απειλούν τα αμερικανικά συμφέροντα, τους εταίρους και τους συμμάχους μας στην περιοχή». Υπογράμμισε επίσης ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας "σ’ αυτό το μέτωπο.

Η επίσκεψη του υπουργού έγινε λίγες ημέρες μετά τον θάνατο ενός πράκτορα της CIA στη Σομαλία, όπου σταθμεύουν περίπου 700 Αμερικανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, ως εκπαιδευτές και σύμβουλοι των σομαλικών ενόπλων δυνάμεων. Το υπουργείο σχεδιάζει να μειώσει την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σομαλία, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποδεσμευτεί από ορισμένες εμπόλεμες ζώνες για να αναπτύξει στρατιωτικές μονάδες σε άλλες περιοχές.

Ωστόσο, η τζιχαντιστική οργάνωση Σεμπάμπ παραμένει σημαντική απειλή για τη Σομαλία, όπως αναφέρεται και σε μια έκθεση του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Άμυνας, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Σύμφωνα με αυτό το κείμενο, οι Σεμπάμπ «εξακολουθούν να προσαρμόζονται, να αντιστέκονται να παραμένουν ικανοί να επιτεθούν σε δυτικά συμφέροντα και στους εταίρους τους στη Σομαλία και την ανατολική Αφρική».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε