«Καμπανάκι» CDC για 450.000 νεκρούς Αμερικανούς έως τον Φεβρουάριο

«Καμπανάκι» CDC για 450.000 νεκρούς Αμερικανούς έως τον Φεβρουάριο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:30 Δημιουργία 03/12/20, 08:25

Οι επόμενοι μήνες της πανδημίας του κορονοϊού θα είναι από τους «πιο δύσκολους στην ιστορία της δημόσιας υγείας αυτού του έθνους», δήλωσε ο Δρ. Robert Redfield, διευθυντής του Centers for Disease Control and Prevention.

Μιλώντας σε εκδήλωση του αμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου, δήλωσε πως περίπου το 90% των νοσοκομείων στη χώρα βρίσκονται σε «καυτές ζώνες και κόκκινες ζώνες», προσθέτοντας πως το 90% των εγκαταστάσεων μακροχρόνιας φροντίδας βρίσκονται σε περιοχές με υψηλά επίπεδα εξάπλωσης της πανδημίας.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή αυτή τη στιγμή ως προς το πώς θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας μας», είπε ο Δρ. Redfield. «Η πραγματικότητα είναι πως ο Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θα είναι δύσκολοι καιροί. Πραγματικά πιστεύω πως θα είναι οι πιο δύσκολοι στην ιστορία της δημόσια υγείας αυτού του έθνους, σε μεγάλο βαθμό λόγω της πίεσης που θα ασκηθεί στο σύστημα υγείας μας».

Ο Δρ. Redfield πρόσθεσε πως οι θάνατοι που προκαλούνται από την Covid-19 ήδη αυξάνονται. Είπε πως η χώρα βρίσκεται τώρα σε ένα εύρος ανακοίνωσης 1.500-2.500 θανάτων καθημερινά.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν την Τετάρτη 2.731 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, επίπεδο στο οποίο είχαν να φθάσουν από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την αρχή της πανδημίας αυξήθηκε σε 273.181. Η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία παγκοσμίως σε απόλυτους αριθμούς κατέγραψε παράλληλα 195.121 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 σε μια μέρα. Εξάλλου ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό κι έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία ξεπέρασε, για πρώτη φορά, τους εκατό χιλιάδες για να φτάσει τους 100.226 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το COVID Tracking Project.

Οι επιδημιολόγοι, οι γιατροί που βρίσκονται στα έκτακτα περιστατικά των νοσοκομείων, και οι ειδικοί σε θέματα υγείας προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες πως η τελευταία έξαρση του ιού θ μπορούσε να αποδειχθεί και η πιο θανατηφόρα.

«Οι ανησυχίες για τη θνησιμότητα είναι πραγματικές», είπε ο Δρ. Redfield. «Και πιστεύω πως δυστυχώς, πριν δούμε τον Φεβρουάριο, ο αριθμός των νεκρών Αμερικάνων από τον ιό θα μπορούσε να φτάνει τους 450.000».

O ίδιος θεωρεί πως ο αριθμός των νεκρών μπορεί να περιοριστεί αν ο κόσμος υιοθετήσει πρακτικές όπως το να φορά μάσκα. «Δεν είναι τετελεσμένο», είπε. «Δεν είμαστε χωρίς άμυνα. Η αλήθεια είναι πως η προσπάθεια μετριασμού είναι αποτελεσματική. Αλλά δεν θα είναι αποτελεσματική αν οι μισοί από εμάς μόνο κάνουμε αυτό που πρέπει. Πιθανότατα ούτε αν τα τρία τέταρτα το κάνουν».

Τόνισε, δε, πως η χώρα διαθέτει τα εργαλεία που απαιτούνται για να μειωθεί η σοβαρότητα της έξαρσης, και τάχθηκε υπέρ του στρατηγικού κλεισίματος ορισμένων τμημάτων της κοινωνίας, όπως τα μπαρ και τα εστιατόρια.

Συνέστησε επίσης να ανοίξουν περισσότερα σχολεία, καθώς δεν έχει δει αποδείξεις σχηματισμού clusters μολύνσεων από τα ανοιχτά σχολεία, και πως οι περισσότερες μολύνσεις δασκάλων/καθηγητών μπορεί να ιχνηλατηθούν σε κάποιον σύντροφο ή σε κοινωνικές επαφές. Σημείωσε πως το C.D.C. θα εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές αργότερα αυτήν την εβδομάδα για τακτικούς ελέγχους στους δασκάλους για Covid.

Αν σου άρεσε κάνε