«Περαιτέρω συζήτηση» για τις τουρκικές κυρώσεις θέλει το Βερολίνο

«Περαιτέρω συζήτηση» για τις τουρκικές κυρώσεις θέλει το Βερολίνο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:36 Δημιουργία 04/12/20, 15:11

Τη στιγμή που ο Σαρλ Μισέλ δηλώνει πως η ΕΕ είναι σε ετοιμότητα για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει τις προκλητικές, μονονερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, το Βερολίνο εξακολουθεί να αποφεύγει να λάβει ξεκάθαρη θέση επί του ζητήματος, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με το εάν κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου θα ληφθεί απόφαση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε επί της αρχής ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αποφασίζει κυρώσεις – για κυρώσεις προβλέπεται στην ΕΕ μια νομικής φύσεως διαδικασία», ενώ επισήμανε ότι η ΕΕ τον Οκτώβριο συμφώνησε να ασχοληθεί εκ νέου τον Δεκέμβριο με τις σχέσεις της με την Τουρκία.

«Αυτή την πολιτική συζήτηση, της επόμενης Πέμπτης και Παρασκευής, δεν θέλω να την προκαταλάβω σήμερα», είπε ο συνεργάτης της Άγκελα Μέρκελ.

Στο ίδιο πνεύμα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ σημείωσε ότι και οι υπουργοί Εξωτερικών θα ασχοληθούν τη Δευτέρα με το θέμα, προετοιμάζοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφεύγοντας και εκείνη να προεξοφλήσει πιθανό αποτέλεσμα.

Απαντώντας, ωστόσο, σε ερώτηση σχετικά με τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας, η κ. Άντεμπαρ τόνισε ότι «τα πολιτικά δύσκολα πεδία, π.χ. η ανατολική Μεσόγειος, παραμένουν πεδία όπου δεν διαφαίνεται λύση και όπου παραμένει αναγκαία η συζήτηση για τα θέματα ουσίας. Και με αυτή την κατάσταση πάμε την επόμενη εβδομάδα και στα Συμβούλια».

Αν σου άρεσε κάνε