Βενεζουέλα: Νικητής ο Μαδούρο στις εκλογές για την εθνοσυνέλευση

Βενεζουέλα: Νικητής ο Μαδούρο στις εκλογές για την εθνοσυνέλευση

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:37 Δημιουργία 07/12/20, 09:35

Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο πήρε και πάλι το έλεγχο του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, του τελευταίου θεσμού που διέφευγε της εξουσίας του, με τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή.

Ο συνασπισμός που στηρίζει τον πρόεδρο Μαδούρο, ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος, έλαβε το 67,7% των 5,2 καταγεγραμμένων ψήφων, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) Ίντιρα Αλόνσο.

Το κομμάτι της αντιπολίτευσης που συμμετείχε στην ψηφοφορία έλαβε το 18% των ψήφων, δήλωσε η ίδια. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος θεωρεί παράνομη την εξουσία του Μαδούρο, είχε καλέσει σε μποϊκοτάζ των εκλογών.

Η πρόεδρος του CNE δεν διευκρίνισε πώς κατανέμονται οι 277 έδρες για τις οποίες ψήφιζαν 20 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.

Η αποχή έφθασε το 69%, καθώς οι πολίτες ακολούθησαν μαζικά την έκκληση των κύριων κομμάτων της αντιπολίτευσης «να μείνουν στο σπίτι».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος και υποστηρίζεται από περισσότερες από 50 χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ, «η πλειοψηφική απόρριψη εκ μέρους του λαού της Βενεζουέλας ήταν προφανής (...) Η Βενεζουέλα γύρισε την πλάτη στον Μαδούρο και την απάτη του».

Στις βουλευτικές εκλογές του 2015, με τις οποίες η αντιπολίτευση είχε βάλει τέλος σε 15 χρόνια ηγεμονίας του τσαβισμού στο κοινοβούλιο, η συμμετοχή είχε φθάσει το 71% (ήταν 66,45% το 2010).

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Βενεζουέλα είναι μια απάτη, μια μασκαράτα, όχι εκλογές», έγραψε χθες, Κυριακή, στο Twitter ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται από το παράνομο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο δεν αντανακλούν τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας», πρόσθεσε ο Πομπέο.

«Ένα ζόμπι μίλησε!», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα. «Ας ελπίσουμε πως πολύ σύντομα η διπλωματία θα επιστρέψει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Λευκό Οίκο», δήλωσε αναφερόμενος στην εκλογική ήττα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Εκτός από την Ουάσινγκτον, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι δεν αναγνωρίζει την εγκυρότητα αυτών των βουλευτικών εκλογών, για τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ζητήσει ανεπιτυχώς να αναβληθούν, καθώς σύμφωνα με την εκτίμησή της δεν θα ήταν ούτε «διαφανείς» ούτε «αξιόπιστες».

Ο βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών Ερνέστο Αραούχο χαρακτήρισε σήμερα την ψηφοφορία «εκλογική φάρσα», με την οποία η «δικτατορία» του Νικολάς Μαδούρο επιχείρησε να «νομιμοποιήσει» την εξουσία της.

Ο Καναδάς, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα και ο Παναμάς ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, πως δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών.

Αν σου άρεσε κάνε