Στις Βρυξέλλες ο Τζόνσον, για νέες συζητήσεις με την ΕΕ επί του Brexit

Στις Βρυξέλλες ο Τζόνσον, για νέες συζητήσεις με την ΕΕ επί του Brexit

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 08/12/20, 11:57

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα βρεθεί στις Βρυξέλλες «τις επόμενες ημέρες» για να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μία αποστολή της ύστατης ευκαιρίας για την απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία που θα διέπει τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά την μετά-Brexit εποχή.

«Η κατάσταση φαίνεται πολύ περίπλοκη και οι όλες οι πιθανότητες να μην τα καταφέρουμε είναι ανοικτές», προειδοποίησε ωστόσο Βρετανός αξιωματούχος.

Το μοναδικό αποτέλεσμα της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στον βρετανό πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Κομισιόν ήταν και πάλι η διαπίστωση ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας.

Η ημερομηνία της έλευσης του Μπόρις Τζόνσον στις Βρυξέλλες δεν έχει καθορισθεί, αλλά, σε κάθε περίπτωση, δεν θα συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή Σύνοδο κορυφής που είναι προγραμματισμένης για τις 10 και 11 Δεκεμβρίου (Πέμπτη και Παρασκευή) στην βελγική πρωτεύουσα.

Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι οι διαπραγματεύσεις σκαλώνουν πάντα στα τρία γνωστά θέματα: την πρόσβαση των ευρωπαίων αλιέων στα βρετανική ύδατα, τη διασφάλιση εγγυήσεων για την καθιέρωση όρων ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου και το καθεστώς επίλυσης των διαφορών που θα προκύπτουν από την εφαρμογή της μετά-Brexit εμπορικής συμφωνίας.

Κατά την διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πρεσβευτών των 27 ευρωπαϊκών χωρών, ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ δεν έκρυψε ότι δεν υπάρχει πρόοδος σε κανένα από τα τρία θέματα.

Στην συνέχεια δήλωσε κατά την ενημέρωση των ευρωβουλευτών ότι μία απόφαση για την δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας ή μη θα πρέπει να ληφθεί μέχρι αύριο, παραμονή της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Αν σου άρεσε κάνε