«Πράσινο φως» ΗΠΑ για εμβόλιο Pfizer-BionTech - Ξεκινούν οι εμβολιασμοί

«Πράσινο φως» ΗΠΑ για εμβόλιο Pfizer-BionTech - Ξεκινούν οι εμβολιασμοί

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:53 Δημιουργία 12/12/20, 09:37

Άδεια για κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer-BionTech, έδωσε ο FDA, με αποτέλεσμα την άμεση εκκίνηση των εμβολιασμών στις ΗΠΑ.

Την ανακοίνωση για την έγκριση του εμβολίου έκανε η επιστημονική διευθύντρια του ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA), Ντενίζ Χάιντον.

Ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Δρ Ρόμπερτ Ρεντφιλντ , προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι επόμενοι μήνες της πανδημίας θα είναι από τους «πιο δύσκολους στην ιστορία της δημόσιας υγείας αυτού του έθνους».

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μια άδεια για την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου δεν αποτελεί ίπλήρη έγκριση, η οποία μπορεί συνήθως να διαρκέσει μήνες. Η Pfizer έχει υποβάλλει δεδομένα ασφαλείας δύο μηνών, αλλά ο οργανισμός συνήθως απαιτεί έξι μήνες για να δώσει πλήρη έγκριση. Το εμβόλιο εγκρίθηκε για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω.

Η άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης του FDA επιτρέπει τώρα την διανομή των δόσεων του εμβολίου από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε 64 πολιτείες, περιοχές και μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη την χώρα.

Η Pfizer δήλωσε ότι σκοπεύει να αποστείλει 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου φέτος, αρκετές για τον εμβολιασμό 25 εκατομμυρίων ανθρώπων. Το εμβόλιο αναμένεται να διανεμηθεί σε φάσεις.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να διανείμει 2,9 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου εντός 24 ωρών. Θα ακολουθήσουν επιπλέον 2,9 εκατομμύρια δόσεις 21 ημέρες αργότερα, ώστε να χορηγηθεί στους πολίτες η δεύτερη δόση του εμβολίου, σημείωσε ο Γκούσταβ Πέρνα αρμόδιος για την εφοδιαστική αλυσίδα στο πρόγραμμα του Λευκού Οίκου «Operation Warp Speed»

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί δύο δόσεις οι οποίες χορηγούνται σε απόσταση τριών εβδομάδων.

Πρώτοι στη λίστα για την χορήγηση του εμβολίου βρίσκονται τα στελέχη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι σε κέντρα φροντίδας. Σε δεύτερη φάση ακολουθούν οι εργαζόμενοι σε ευάλωτα επαγγέλματα και σε τρίφη φάση ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα και πολίτες άνω των 65 ετών.

Η αρχική έλλειψη επαρκών ποσοτήτων εμβολίων σημαίνει ότι ο γενικός πληθυσμός θα περιμένει πολύ, πιθανόν μήνες, προτού να είναι διαθέσιμα γι’ αυτόν. Πάντως όποιος Αμερικανός ή Αμερικανίδα το επιθυμεί αναμένεται να έχει εμβολιαστεί ως τον Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον Μπρετ Τζιράρ, υφυπουργό Υγείας των ΗΠΑ.

Ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες λόγω της επιφύλαξης πολλών Αμερικανών έναντι των εμβολίων γενικά: μόλις το 61% δηλώνει διατεθειμένο να ανοσοποιηθεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Πηγή: Naftemporiki

Αν σου άρεσε κάνε