Το Ιράν θέλει εξηγήσεις από την ΕΕ για την κριτική μετά την εκτέλεση δημοσιογράφου

Το Ιράν θέλει εξηγήσεις από την ΕΕ για την κριτική μετά την εκτέλεση δημοσιογράφου

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 13/12/20, 18:42

Το Ιράν κάλεσε για εξηγήσεις τον πρεσβευτή της Γερμανίας,που αυτήν την περίοδο ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την κριτική που άσκησε η ΕΕ στην Τεχεράνη με αφορμή την εκτέλεση ιρανού δημοσιογράφου, μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών για τον ίδιο λόγο σχεδιάζει σήμερα να καλέσει τον Γάλλο επιτετραμμένο στην Τεχεράνη, μετέδωσε το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Η Γαλλία επέκρινε σφόδρα την εκτέλεση, χθες, του διαφωνούντα δημοσιογράφου Ρουχολάμ Ζαμ, ο οποίος ζούσε στο Παρίσι προτού συλληφθεί και μεταφερθεί στο Ιράν.

Χθες, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την εκτέλεση του Ιρανού διαφωνούντα, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή της στη θανατική ποινή "υπό οιεσδήποτε περιστάσεις" και χαρακτήρισε "επιτακτική ανάγκη" οι ιρανικές αρχές να σεβαστούν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων και "να σταματήσουν να καταφεύγουν σε τηλεοπτικές ομολογίες προκειμένου να εγκαθιδρύσουν και να καταδείξουν την ενοχή τους".

Από την πλευρά της η Γαλλία, που είχε δώσει άσυλο στον Ρουχολάχ Ζαμ, χαρακτήρισε, διά του υπουργείου Εξωτερικών, «βάρβαρη και απαράδεκτη πράξη» την εκτέλεσή του.

Η Διεθνής Αμνηστία και η ΜΚΟ "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" επίσης καταδίκασαν την εκτέλεση.

Ο Ζαμ είχε καταδικαστεί για υποκίνηση βίας στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2017.

Αν σου άρεσε κάνε