Εκ νέου μηνύματα προθεσμίας από την ΕΕ στο Λονδίνο για το Brexit

Εκ νέου μηνύματα προθεσμίας από την ΕΕ στο Λονδίνο για το Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:48 Δημιουργία 16/12/20, 10:12

Ακόμα ένα μήνυμα προς το Ηνωμένο Βασίλειο για τις συζητήσεις επί του μέλλοντος των εμπορικών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε την Τετάρτη η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάειν.

«Μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία επί του Brexit μέσα στις επόμενες μέρες, παρά τις δυσκολίες, και πιστεύω πως όλες οι μεριές εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε η Γερμανίδα αξιωματούχος.

«Το μονοπάτι μπορεί να είναι στενό, αλλά υπάρχει» συμπλήρωσε η κ. φον ντερ Λάιεν.

Σχετικά με τις προϋποθέσεις ισότιμου ανταγωνισμού, η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για μία συμβιβαστική λύση «επί ισχυρού μηχανισμού που θα προλαμβάνει την απόκλιση» από τους κανόνες της Ένωσης εκ μέρους των Βρετανών στους τομείς του περιβάλλοντος, των κοινωνικών και φορολογικών κανόνων, πράγμα που χαρακτήρισε «μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».

Η δυσκολία έγκειται όμως στην εξεύρεση λύσης ώστε να μην υπάρξει απόκλιση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες στο μέλλον, εξήγησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εμποδίσει την εμφάνιση στις πόρτες της μίας απορυθμισμένης βρετανικής οικονομίας που θα επιδίδεται σε dumping εις βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά την εποπτεία της εφαρμογής της συμφωνίας και την επίλυση των διαφορών που θα προκύπτουν, η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι το θέμα αυτό έχει επιλυθεί σε γενικές γραμμές.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποχώρησε τυπικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, αποχωρεί οριστικά από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση στις 31 Δεκεμβρίου. Ελλείψει εμπορικής συμφωνίας, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές θα διέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, συνώνυμους με την επιβολή δασμών και ποσοστώσεων.

Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι το πρόβλημα πλέον επικεντρώνεται στο θέμα της αλιείας. «Ενας ωκεανός μας χωρίζει ακόμη».

Απαντώντας τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, βρετανική πηγή σχολίασε ότι υπάρχει κάποια πρόοδος σε ορισμένους τομείς, «αλλά βρισκόμαστε πολύ μακριά σε σημαντικά ζητήματα».

Αν σου άρεσε κάνε