Η BioNTech έτοιμη για εμβόλιο κατά της μετάλλαξης του κορονοϊού

Η BioNTech έτοιμη για εμβόλιο κατά της μετάλλαξης του κορονοϊού

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 22/12/20, 11:53

Ο συνιδρυτής της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, δήλωσε την Τρίτη ότι είναι «πολύ πιθανό» το εμβόλιο κατά του κορονοϊού να λειτουργεί ενάντια στο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε στη Βρετανία. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η εταιρεία θα μπορούσε να προσαρμόσει το εμβόλιο, αν είναι απαραίτητο, σε έξι εβδομάδες.

«Επιστημονικά, είναι πολύ πιθανό η ανοσοαπόκριση από αυτό το εμβόλιο να μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού», ανέφερε ο Σαχίν.

Αλλά, αν χρειαστεί, «η ομορφιά της τεχνολογίας messenger είναι ότι μπορούμε άμεσα να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε ένα εμβόλιο που μιμείται πλήρως αυτή τη μετάλλαξη – θα μπορούσαμε να παρέχουμε ένα νέο εμβόλιο τεχνικά εντός έξι εβδομάδων».

Το εμβόλιο της BioNTech, που αναπτύχθηκε μαζί με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, έχει εγκριθεί για χρήση σε περισσότερες από 45 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ.

Όλα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής για τη μετάλλαξη κορονοϊού

H μετάλλαξη VUI 202012/01 (τα αρχικά σημαίνουν Μετάλλαξη υπό Έρευνα, έτος 2020, 12ος μήνα του έτους, μετάλλαξη 01) ανιχνεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Κεντ της Αγγλίας και έκτοτε έχει εξαπλωθεί κυρίως στη Νοτιοανατολική Αγγλία. Μάλιστα οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούν ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη συνδέεται άμεσα με την έξαρση των κρουσμάτων της νόσου COVID-19 που παρατηρείται της τελευταίες εβδομάδες στη χώρα.

Πράγματι έως τις 13 Δεκεμβρίου είχαν εντοπιστεί 1.108 άτομα στην Αγγλία που ήταν φορείς της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. Αυτό όμως που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία είναι το γεγονός πως και άλλες χώρες αναφέρουν κρούσματα που προκαλούνται από τη νέα μετάλλαξη. Ήδη η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Δανία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Νότια Αφρική έχουν εντοπίσει φορείς της VUI 202012/01, οδηγώντας τες να κλείσουν τα σύνορά τους σε άτομα προερχόμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ποιους «προτιμά» η νέα μετάλλαξη

Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία που επεξεργάζεται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) η μετάλλαξη παρατηρείται κυρίως σε άτομα κάτω των 60 ετών και η αύξηση των κρουσμάτων στην Αγγλία αφορά κυρίως αυτή την ηλικιακή ομάδα. Επίσης μεταξύ των 20 περιπτώσεων της VUI 202012/01 που εντοπίστηκαν στην Ουαλία ο μέρος όρος ηλικίας των ατόμων ήταν τα 41 έτη ζωής σε ομάδα ανθρώπων 11-71 ετών που εξετάστηκαν.

Χθες ο καθηγητής του Imperial College Νιλ Φέργκινσον και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Νέων και Αναδυόμενων Απειλών από Αναπνευστικούς Ιούς (NERVTAG) του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου υποστήριξε πως «υπάρχει μια ένδειξη ότι έχει υψηλότερη τάση να μολύνει παιδιά. Δεν έχουμε καθορίσει την αιτία, αλλά το βλέπουμε στα δεδομένα. Θα χρειαστεί να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα για να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί στο εξής». Ενώ η καθηγήτρια Γουέντι Μπάρκλεϊ, μέλος της NERVTAG, εξήγησε ότι μια από τις αλλαγές που παρατηρούνται στη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού αφορούν τον τρόπο με τον οποίο εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα, κάτι που ίσως να σημαίνει ότι τα παιδιά «είναι ενδεχομένως εξίσου ευαίσθητα σ’ αυτόν τον ιό όσο και οι ενήλικες».

Αν σου άρεσε κάνε