Μια «ανάσα» από την ιστορική συμφωνία Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο

Μια «ανάσα» από την ιστορική συμφωνία Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:48 Δημιουργία 23/12/20, 17:35

Κοντά στην υπογραφή της ιστορικής εμπορικής συμφωνίας, βρίσκονται το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε., με πηγές να αναφέρουν πως ενδέχεται η συμφωνία να «κλειδώσει» ακόμα και σήμερα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρενέβησαν προσωπικά τις τελευταίες ημέρες σε μια απέλπιδα προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία προτού το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ενιαία αγορά στο τέλος του μήνα.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν εκ νέου την Τετάρτη στα κεντρικά γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται σε δύο βασικές διαφωνίες για την αλιεία. Πρώτον, την πρόσβαση που θα έχουν οι Ευρωπαίοι ψαράδες στα βρετανικά ύδατα και το δικαίωμα της Ε.Ε. να επιβάλλει δασμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο εφόσον το τελευταίο περιορίσει την πρόσβαση αυτή στο μέλλον.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του μπλοκ, δήλωσε σε σύσκεψη εκπροσώπων των 27 κρατών μελών την Τρίτη ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και ότι μπορεί να υπογραφεί συμφωνία πριν τα Χριστούγεννα αν οι Βρετανοί είναι πρόθυμοι να κάνουν συμβιβασμούς όσον αφορά τα δικαιώματα αλιείας, ανέφεραν διπλωμάτες στο Bloomberg.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. υποστήριξαν ότι ο Τζόνσον είναι αυτός που πρέπει να λάβει την απόφαση, ενώ η βρετανική πλευρά θεωρεί πως το μπλοκ είναι αυτό που πρέπει να κάνει την πρώτη κίνηση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγές του Reuters τα κράτη μέλη έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση νέας εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία από τις 1 Ιανουαρίου.

«Φαίνεται πως η συμφωνία έχει ουσιαστικά επιτευχθεί. Το ζήτημα είναι αν θα ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο» σημείωσε διπλωμάτης της Ε.Ε.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, Bloomberg

Αν σου άρεσε κάνε