Το Ισραήλ ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna για τον κορονοϊό

Το Ισραήλ ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna για τον κορονοϊό

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:12 Δημιουργία 05/01/21, 08:10

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna Inc ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της για τον νέο κορoνοϊό. Πρόκειται για την τρίτη χώρα που το εγκρίνει, την πρώτη εκτός βόρειας Αμερικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της εταιρείας, το ισραηλινό υπουργείο Υγείας έκλεισε συμφωνία μαζί της για την προμήθεια «6 εκατομμυρίων δόσεων» του εμβολίου της και «οι πρώτες παραδόσεις» αναμένεται «να αρχίσουν τον Ιανουάριο».

Το εμβόλιο της Moderna είχε ήδη εγκριθεί από τους εποπτικούς φορείς των ΗΠΑ και του Καναδά, ενώ τη χορήγηση άδειας για την αξιοποίησή του εξετάζουν το τρέχον διάστημα οι αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Σιγκαπούρης, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι αρχές του Ισραήλ διεξάγουν εκστρατεία ανοσοποίησης με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς παγκοσμίως: θέλουν να έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι θεωρείται πως ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες περί τα τέλη Ιανουαρίου. Ο εμβολιασμός άρχισε τη 19η Δεκεμβρίου με το προϊόν που ανέπτυξαν η Pfizer και η BioNTech.

Η Τράπεζα του Ισραήλ, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, εκτίμησε χθες ότι η ισραηλινή οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα το 2021 αν ο εμβολιασμός συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό.

Κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, το Ισραήλ έχει καταγράψει ως εδώ 3.416 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 441.542 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Η Moderna ανέφερε χθες πως πλέον προβλέπει ότι θα παραχθούν τουλάχιστον 600 εκατ. δόσεις του εμβολίου της μέσα στο 2021, από εκατό εκατομμύρια που ήταν η εκτίμησή της ως εδώ. Η διεύθυνση της εταιρείας διαβεβαίωσε ότι σχεδιάζει επενδύσεις και προσλήψεις ώστε να παραχθούν έως ακόμη και 1 δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της μέσα στη χρονιά.

Ως τώρα η εταιρεία έχει προμηθεύσει περίπου 18 εκατομμύρια δόσεις στην κυβέρνηση των ΗΠΑ (έχει συμφωνήσει να της παραδώσει 200 εκατ. δόσεις), ενώ έχει υπογράψει επίσης συμφωνία με την κυβέρνηση του Καναδά για την προμήθεια 40 εκατ. δόσεων.

Αν σου άρεσε κάνε