Εκτελεστικό διάταγμα Τράμπ: Απαγόρευση συναλλαγών με οκτώ κινεζικές εφαρμογές

Εκτελεστικό διάταγμα Τράμπ: Απαγόρευση συναλλαγών με οκτώ κινεζικές εφαρμογές

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:25 Δημιουργία 06/01/21, 12:15

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύει τις συναλλαγές με οκτώ κινεζικές εφαρμογές λογισμικού, περιλαμβανομένης της Alipay, εφαρμογής mobile πληρωμών της Ant Group, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση, στις ήδη διαταραγμένες σχέσεις με το Πεκίνο, μόλις δυο εβδομάδες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Τζο Μπάιντεν.

Η κίνηση αυτή, όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στο Reuters, έχει στόχο να εμποδίσει την απειλή που συνιστούν για τους Αμερικάνους οι κινεζικές εφαρμογές λογισμικού, που έχουν μεγάλες βάσεις χρηστών και πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα.

Στο διάταγμα του Τραμπ υποστηρίζεται πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν «επιθετική δράση» κατά των developers κινεζικών εφαρμογών λογισμικού για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια.

Δίνει εντολή στο υπουργείο Εμπορίου να προσδιορίσει ποιες συναλλαγές θα απαγορευτούν στο πλαίσιο του διατάγματος εντός 45 ημερών και βάζει στο στόχαστρο, μεταξύ άλλων, τα QQ Wallet και WeChat Pay της Tencent Holdings, το CamScanner, το SHAREit, το Tencent QQ, VMate που εκδίδει η θυγατρική της Alibaba Group UCWEB καθώς και το WPS Office της Beijing Kingsoft Office Software.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως το Πεκίνο θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματα των εταιρειών.

Αν σου άρεσε κάνε