Καπιτώλιο: Η «εύκολη» εισβολή και οι ευθύνες της αστυνομίας

Καπιτώλιο: Η «εύκολη» εισβολή και οι ευθύνες της αστυνομίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:15 Δημιουργία 07/01/21, 12:22

Για ευθύνες τις αστυνομίας σχετικά με την εύκολη εισβολή των διαδηλωτών στο Κογκρέσο γίνεται λόγος τις τελευταίες ώρες, μετά και από βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας του Καπιτωλίου, Τέρενς Γκέινερ, δήλωσε μιλώντας στο CNBC, ότι μετά τα όσα έγιναν στο Καπιτώλιο αναμένει κάποιος να λογοδοτήσει αφού η υπηρεσία επιβολής του νόμου απέτυχε να προστατέψει τις εγκαταστάσεις επιτρέποντας σε ένοπλους ταραξίες να παραβιάσουν το κτίριο για να διακόψουν τη διαδικασία κύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν.

«Αν ήμουν εγώ εκεί θα άξιζα να απολυθώ που άφησα αυτό να συμβεί. Ένιωσα τόση αμηχανία και ντροπή με όσα είδα να συμβαίνουν στον όροφο της Βουλής και της Γερουσίας», τόνισε.

Ωστόσο σε ερώτηση που του έγινε από τον δημοσιογράφο του CNBC για το εάν θα πρέπει να απολυθεί ο σημερινός αρχηγός δεν έδωσε σαφή απάντηση, αναγνωρίζοντας ότι δεν έχει όλες τις πληροφορίες για όσα συνέβησαν.

Σχετικά με το πώς κατάφεραν οι διαδηλωτές να μπουν στο «καλά φυλασσόμενο» Καπιτώλιο, μεταξύ των βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, υπάρχουν και αυτά που δείχνουν τους άνδρες της US Police Capitol να ανοίγουν τα κιγκλιδώματα -γεγονός που επέτρεψε στους συγκεντρωμένους να προχωρήσουν προς το Κάπιτολ Χιλ.

Σε άλλα βίντεο, φαίνονται οι υπέρμαχοι του Τραμπ, πλήρως εξοπλισμένοι με κράνη και προστατευτικές μάσκες, να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο, κάνοντας το έργο των αστυνομικών να γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.

Όπως φαίνεται και σε βίντεο που μεταδόθηκε live -του οποίου ωστόσο η γνησιότητα δεν έχει επιβεβαιωθεί, αστυνομικοί φρουροί μέσα στο Καπιτώλιο έβγαζαν φωτογραφίες με κάποιους από τους διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές κατάφεραν να βρεθούν στους διαδρόμους του Καπιτωλίου και γρήγορα ανέβηκαν στους ορόφους του κτιρίου και βρέθηκαν και στις αίθουσες της Γερουσίας.

Καθώς οι διαδηλωτές υπερτερούσαν των δυνάμεων του Καπιτωλίου, χρειάστηκε η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας γύρω από το Καπιτώλιο προκειμένου να απομακρυνθούν οι ταραξίες.

Αν σου άρεσε κάνε