«Πράσινο φως» για 6 δόσεις ανά φιαλίδιο στο εμβόλιο της Pfizer

«Πράσινο φως» για 6 δόσεις ανά φιαλίδιο στο εμβόλιο της Pfizer

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:11 Δημιουργία 08/01/21, 16:09

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνιστά τη χρησιμοποίηση μίας επιπλέον δόσης ανά φιαλίδιο του εμβολίου Comirnaty, που αναπτύχθηκε από τις εταιρείες Pfizer και BioNTech κατά της Covid-19. Με αυτόν τον τρόπο, οι πέντε δόσεις γίνονται έξι ανά φιαλίδιο -πρόκειται για αύξηση κατά 20% των δυνατοτήτων εμβολιασμού.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, «η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA συνιστά την επικαιροποίηση (update) των πληροφοριών για το προϊόν Comirnaty, για να διευκρινίσει ότι κάθε φιαλίδιο περιέχει 6 δόσεις του εμβολίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Στις πληροφορίες προϊόντος του Comirnaty αναφέρεται επίσης ότι έχουν καταγραφεί περιπτώσεις αναφυλαξίας. Ο ΕΜΑ προσθέτει ότι η κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και επίβλεψη πρέπει πάντα να είναι διαθέσιμη, αν μία αναφυλακτική αντίδραση ακολουθήσει τη χορήγηση του εμβολίου.

Το Comirnaty είναι ένα εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου του κορωνοϊού 2019 (Covid-19) σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω. Υπενθυμίζεται ότι εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 21 Δεκεμβρίου 2020.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεκτείνει το συμβόλαιο που έχει με τις Pfizer/ΒiοΝΤech, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Κομισιόν εξασφάλισε 300.000.000 επιπλέον δόσεις από τις Pfizer/ΒioNΤech.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στα κράτη-μέλη της ΕΕ την αγορά επιπλέον 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 το οποίο παρασκευάζεται από τις εταιρείες BioNTech και Pfizer, με δυνατότητα απόκτησης ακόμα 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Έτσι, η ΕΕ θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει έως και 600 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου, το οποίο ήδη χορηγείται σε ολόκληρη την Ένωση.

Οι επιπλέον δόσεις θα αρχίσουν να παραδίδονται το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Η ΕΕ έχει αποκτήσει ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων τα οποία βασίζονται σε διαφορετικές τεχνολογίες. Έχει εξασφαλίσει έως και 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις των πλέον ελπιδοφόρων υποψήφιων εμβολίων για την Ευρώπη και τους γείτονές της.

Πέρα από το εμβόλιο των εταιρειών BioNTech-Pfizer, στις 6 Ιανουαρίου 2021 εγκρίθηκε και δεύτερο εμβόλιο, που παρασκευάζεται από την εταιρεία Moderna. Σύντομα αναμένεται να εγκριθούν και άλλα εμβόλια.

Χάρη στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων, η ΕΕ θα είναι σε θέση όχι μόνο να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού της αλλά και να προμηθεύσει εμβόλια στις γειτονικές της χώρες».

Αν σου άρεσε κάνε