Ξεπέρασε τις προσδοκίες η αύξηση των εξαγωγών στην Κίνα

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η αύξηση των εξαγωγών στην Κίνα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:13 Δημιουργία 14/01/21, 10:10

Οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του τελωνείου, καθώς η πανδημία ανά τον κόσμο αύξησε τη ζήτηση για κινεζικά αγαθά, παρά το ότι ένα ισχυρότερο γουάν κατέστησε τις εξαγωγές πιο ακριβές για τους αγοραστές από το εξωτερικό.

Μια ισχυρή εγχώρια ανάκαμψη επίσης ενίσχυσε τη διάθεση των Κινέζων για ξένα προϊόντα τον Δεκέμβριο, με τις εισαγωγές να ενισχύονται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και να υπερβαίνουν τις προσδοκίες.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 18,1% τον Δεκέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ποσοστό επιβραδυμένο σε σχέση με την αύξηση 21,1% τον Νοέμβριο, αλλά υψηλότερα των εκτιμήσεων για αύξηση 15%.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 6,5% σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για αύξηση 5% και υψηλότερα από το 4,5% του Νοεμβρίου.

Οι ισχυρές εξαγωγές βοήθησαν στην εντυπωσιακή ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα στην Κίνα το περασμένο έτος, καθώς η πανδημία έπληξε τον κλάδο στο εξωτερικό.

Η Κίνα αναμένεται να είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που θα δει θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2020.

Συνολικά στο 2020 οι εξαγωγές αυξήθηκαν 3,6% και οι εισαγωγές υποχώρησαν 1,1%.

Το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 78,17 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι το εμπορικό πλεόνασμα θα συρρικνωθεί στα 72,35 δισ. δολάρια, από τα 75,40 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο.

Αν σου άρεσε κάνε