Ιταλία: Η πολιτική κρίση και τα σενάρια για κατάρρευση της κυβέρνησης

Ιταλία: Η πολιτική κρίση και τα σενάρια για κατάρρευση της κυβέρνησης

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:36 Δημιουργία 14/01/21, 12:49

Σε πολιτική κρίση φαίνεται να βρίσκεται η Ιταλία, με τον Τζουζέπε Κόντε να ψάχνει τον τρόπο για να σώσει την κυβέρνησή του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, μιλώντας με στενούς του συνεργάτες, αναφέρθηκε στην απόφαση του Ματέο Ρέντσι να αποσύρει τους δυο υπουργούς του κόμματός του, από την κυβέρνηση.

«Προσπάθησα, μέχρι την τελευταία στιγμή, να κρατήσω τον Ρέντσι στην κυβέρνηση. Είστε μάρτυρες των προσπαθειών μου, με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία» είπε ο Κόντε, κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε αργά χθες, Τετάρτη, βράδυ.

«Δεν είπαμε ποτέ όχι στον διάλογο, αλλά όλη αυτή η διαδικασία γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, όταν αναγκάζεσαι να κινηθείς σε ναρκοθετημένο πεδίο», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Η παραίτηση των υπουργών του Ρέντσι σημαίνει ότι ο Κόντε χάνει την πλειοψηφία στο ιταλικό κοινοβούλιο. Η La Repubblica αναφέρει ότι την επόμενη εβδομάδα ο Κόντε αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή.

Η απόφαση του Ρέντστι πυροδοτεί μια σημαντική κυβερνητική κρίση στην Ιταλία, η οποία μπορεί να διαρκέσει ημέρες ή και εβδομάδες, και προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει λύση για έξόδο από αυτή. Πριν προβεί σε άλλες κινήσεις, ο Κόντε θα πρέπει να αποδεχθεί επίσημα τις παραιτήσεις των δύο υπουργών του Ρέντσι, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, ο Κόντε έχει και άλλους δρόμους για να παραμείνει στην εξουσία μετά την παραίτηση των υπουργών του.

Θα μπορούσε να επιδιώξει να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης με την υποστήριξη κομμάτων πέραν αυτών που συμμετέχουν στην κυβέρνησή του καθώς και ανεξάρτητων βουλευτών. Αυτό βέβαια θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα έπρεπε να στηριχθεί σε δυνάμεις όπως το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να διατηρηθεί στην εξουσία.

Ο Κόντε έχει συμφωνήσει με τον πρόεδρο Ματαρέλα να καθυστερήσει τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης μέχρι να να περάσει η νέα νομοθεσία για το έλλειμμα, σύμφωνα με τη La Repubblica.

Θα μπορούσε ακόμη να παραιτηθεί ο Κόντε, και να δοθούν νέες διερευνητικές εντολές για το σχηματισμό κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κόντε


Ο πρόεδρος Ματαρέλα, ο ρόλος του οποίου περιλαμβάνει την ευθύηνη της διαφύλαξης της πολιτικής σταθερότητας θα μπορούσε ακόμη να διορίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Ο διορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης θα μπορούσε να δώσει στον Κόντε χρόνο για να οργανώσει καλύτερα μια προεκλογική εκστρατεία.


Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα, μια ευρεία συμμαχία, συμπεριλαμβανομένων κομμάτων συνασπισμού και πιθανότατα κεντροδεξιών δυνάμεων να προσπαθήσουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση υπό τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Οι πρόωρες εκλογές, παρά το ρίσκο, φαίνονται σαν μια απομακρυσμένη πιθανότητα προς το παρόν. Ο Ματαρέλα, ο οποίος είναι αυτός που έχει και την εξουσία να προκηρύξει εκλογές λέγεται ότι είναι απρόθυμος να δει τη χώρα του να οδηγείται στις κάλπες εν μέσω πανδημίας. «Οι πρόωρες εκλογές, το χειρότερο σενάριο για τους επενδυτές, παραμένουν απίθανες σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Lorenzo Pregliasco, πολιτικός αναλυτής στο YouTrend.

Πράξη θάρρους λέει ο Ρέντσι

Η παραίτηση σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα ισοδυναμεί με «μια πράξη θάρρους», δήλωσε ο Ρέντσι σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη. Η κυβέρνηση του Κόντε δεν έχει κάνει αρκετά για να επιλύσει προβλήματα από την εκπαίδευση έως τις υποδομές, καθώς και τον κορωνοϊό, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο χρόνος που ξέσπασε η πολιτική κρίση δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερος για τον Κόντε, με την Ιταλία να αντιμετωπίζει μια επιδεινούμενη πανδημία, ενώ ταυτόχρονα η χώρα του βυθίζεται στην ύφεση. Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που αναμένεται την Πέμπτη, ο Κόντε πρόκειται να υπογράψει σχέδιο διεύρυνσης του ελλείμματος της χώρας κατά περίπου 24 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η κυβέρνησή του επέκτεινε τις εξουσίες έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της πανδημίας έως τις 30 Απριλίου.

Ο Ρέντσι άρχισε να ασκεί πίεση στην Κοντέ από τα τέλη του περασμένου έτους, κριτικάροντας τα σχέδια του πρωθυπουργού για τη διαχείριση και τη δαπάνη των κονδυλίων διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ρέντσι λέει ότι το σχέδιο έχει βελτιωθεί σύμφωνα με τα αιτήματά του, αλλά επιμένει σε περαιτέρω προϋποθέσεις, μεταξύ αυτών να μπορεί η Ιταλία να αξιοποιεί ένα συγκεκριμένο ποσό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για δαπάνες υγείας.

«Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα για την υγεία με τον ΕΜΣ», ανέφερε ο Ρέντσι μετά την ανακοίνωσή του την Τετάρτη.

Αν σου άρεσε κάνε