Η ΕΕ ανεβάζει τους τόνους κατά της Pfizer για το εμβόλιο

Η ΕΕ ανεβάζει τους τόνους κατά της Pfizer για το εμβόλιο

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 22/01/21, 15:32

Σε σύγκρουση έρχονται Ευρωπαϊκή Ένωση και Pfizer/BioNtech με αφορμή τις νέες καθυστερήσεις στην αποστολή εμβολίων.

Η απόφαση των δύο εταιρειών να μειώσουν τον αριθμό των φιαλιδίων εμβολίων που στέλνουν σε ευρωπαϊκές χώρες ανάγκασε τους υγειονομικούς να επιβραδύνουν τα σχέδια εμβολιασμού, με τουλάχιστον ένα κράτος μέλος της ΕΕ να απειλεί για νομική δράση καθώς αυξάνονται οι εντάσεις λόγω περιορισμένου εφοδιασμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει εξηγήσεις από την εταιρεία Pfizer για τις νέες καθυστερήσεις στην αποστολή εμβολίων κατά τις Covid-19 προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η κίνηση των κατασκευαστών ακολούθησε μια απόφαση αυτού του μήνα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ότι έξι δόσεις μπορούν να εξαχθούν από κάθε φιαλίδιο BioNTech / Pfizer αντί για πέντε, αφού οι επαγγελματίες υγείας διαπίστωσαν ότι υπήρχε συχνά επιπλέον εμβόλιο.

Οι συμβάσεις της Pfizer και της BioNTech με κυβερνήσεις αφορούν καθορισμένο αριθμό δόσεων και οι εταιρείες έχουν ανταποκριθεί στις προσαρμοσμένες οδηγίες μειώνοντας τον αριθμό των φιαλιδίων που παραδίδουν. Αλλά για να διασφαλιστεί η εξαγωγή έξι δόσεων, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να χρησιμοποιούν ένα ειδικό είδος βελόνας, που ονομάζεται σύριγγα χαμηλού όγκου. Η Pfizer και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερες καθυστερήσεις την επόμενη εβδομάδα, μετά την επιβράδυνση των αποστολών αυτήν την εβδομάδα.

Η Pfizer και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησαν επείγουσα τηλεφωνική κλήση την Τρίτη όπου συζήτησαν τρόπους για να διασφαλίσουν ότι οι χώρες θα μπορούσαν να εξαγάγουν όλες μια έκτη δόση από κάθε φιαλίδιο και τα χρονοδιαγράμματα για μελλοντικές παραδόσεις, σύμφωνα με τους ανθρώπους που ενημερώθηκαν σχετικά με την κλήση.

Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ καλούν τις Βρυξέλλες να ακολουθήσουν μια σκληρή γραμμή με την Pfizer και άλλους προμηθευτές εμβολίων.

«Χρειαζόμαστε την Κομισιόν να μην είναι μόνο συντονιστής αλλά και σκληρός διαπραγματευτής με φαρμακευτικές εταιρείες, μιλώντας εξ ονόματος 450 εκατομμυρίων Ευρωπαίων», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. «Μόνο μια ισχυρή στάση θα επιτύχει τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος σε έναν στόχο της ΕΕ που δημοσίευσαν οι Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα.

Αν σου άρεσε κάνε