Πάνω από 200 συλλήψεις στην Ολλανδία σε διαδηλώσεις κατά των μέτρων για τον κορονοϊό

Πάνω από 200 συλλήψεις στην Ολλανδία σε διαδηλώσεις κατά των μέτρων για τον κορονοϊό

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 25/01/21, 12:33

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε "εγκληματικά" τα επεισόδια που ξέσπασαν το σαββατοκύριακο ανάμεσα σε αστυνομικούς και σε διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνελήφθησαν τουλάχιστον 200 άτομα έπειτα από τα επεισόδια κατά τα οποία διαδηλωτές εκτόξευαν πέτρες--και σε μια περίπτωση μαχαίρια--εναντίον των αστυνομικών, ενώ σε μια άλλη περίπτωση πυρπόλησαν ένα κέντρο ιχνηλάτισης της covid-19.

Οι διαδηλωτές προειδοποίησαν μάλιστα ότι θα υπάρξει και συνέχεια.

"Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με διαδηλώσεις, αυτή είναι εγκληματική βία και ως τέτοια θα την αντιμετωπίσουμε", είπε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη Χάγη.

Χθες ξέσπασαν συγκρούσεις με αστυνομικούς και λεηλασίες σε πολλές πόλεις της Ολλανδίας, στο περιθώριο των διαδηλώσεων που οργανώθηκαν κατά της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες τέθηκε σε ισχύ από το Σάββατο, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο δήμος του Άμστερνταμ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έχουν συλληφθεί περίπου 100 διαδηλωτές, εκτιμώντας ότι στην κινητοποίηση συμμετείχαν 1.500 άνθρωποι.

Στην Αϊντχόβεν, στη νότια Ολλανδία, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν ένα πλήθος πολλών εκατοντάδων ανθρώπων, σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Omroep Brabant.

Πολλά οχήματα πυρπολήθηκαν, ενώ εμπορικά καταστήματα και ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Αϊντχόβεν λεηλατήθηκαν, μετέδωσε το κανάλι.

Το βράδυ του Σαββάτου στο χωριό Ουρκ, στη βόρεια Ολλανδία, πυρπολήθηκε ένα κέντρο ιχνηλάτισης της Covid-19.

Από το βράδυ του Σαββάτου έχει επιβληθεί στην Ολλανδία απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες (21.00-4.30), κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 95 ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε