Μάχη κορυφής για τη διανομή των εμβολίων

Μάχη κορυφής για τη διανομή των εμβολίων

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:54 Δημιουργία 26/01/21, 15:48

Μάχη κορυφής έχει ξεσπάσει για τις διαδικασίες διανομής εμβολίων, στη σκιά των ανακοινώσεων από AstraZeneca και Pfizer για καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει κινητικότητα προκειμένου να επιβληθούν περιορισμοί στις παραδόσεις από εργοστάσια που βρίσκονται στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς θεωρείται ότι δεν γίνεται δίκαιη διανομή των μικρότερων ποσοτήτων, ενώ πληθαίνουν οι φωνές για νομικές ενέργειες κατά των φαρμακευτικών που έχουν ήδη λάβει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε προκαταβολές και πληρωμές για την ανάπτυξη των σκευασμάτων.

Η ΕΕ έχει προτείνει να δημιουργηθεί ένα μητρώο για τις εξαγωγές εμβολίων καθώς επικρατεί απογοήτευση σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 όπως και με άλλα προβλήματα στις προμήθειες των εμβολίων.

Αυτός ο μηχανισμός ενδέχεται να επηρεάσει τις εξαγωγές προς τη Βρετανία, η οποία εισάγει το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech από το Βέλγιο.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκυτο ZDF. «Δεν λέμε πρώτα η Ευρώπη, αλλά να έχει η Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της», τόνισε, προσθέτοντας πως είναι ως εκ τούτου λογικό να έχουμε περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε την Παρασκευή στην ΕΕ πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί μέχρι τον Μάρτιο για τις προμήθειες του εμβολίου της -κάτι που αποτελεί ένα περαιτέρω πλήγμα στις προσπάθειες της ΕΕ κατά της πανδημίας αφού η Pfizer ανακοίνωσε τον Ιανουάριο προσωρινή επιβράδυνση στις προμήθειες.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Reuters πως η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή 336 εκατομμυρίων ευρώ, όταν η ΕΕ σφράγισε, τον Αύγουστο, τη συμφωνία με την εταιρεία για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις και επιλογή για άλλα 100 εκατομμύρια. Η συμφωνία ήταν η πρώτη που υπογράφηκε από την ΕΕ για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της Covid-19. Αυτό συνέβη αφού οι ΗΠΑ εξασφάλισαν τον Μάιο 300 εκατομμύρια δόσεις έναντι έως 1,2 δισ. δολαρίων και η Βρετανία, επίσης τον Μάιο, εξασφάλισε 100 εκατ. δόσεις έναντι 84 εκατ. στερλινών (114 εκατ. δολάρια).

«Ο εθνικισμός των εμβολίων δεν είναι ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε», δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 Ναντχίμ Ζαχάουι, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio. «Κανείς δεν θα είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλος ο κόσμος ασφαλής», τόνισε.

Προειδοποίηση από Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Οι παρασκευαστές εμβολίων κατά της Covid-19, που έχουν χρηματοδοτηθεί μαζικά από την ΕΕ, «πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους», προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων και για τη δημιουργία ενός πραγματικού παγκόσμιου, κοινού αγαθού. Τώρα οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», υπογράμμισε η Φον ντερ Λάιεν σε παρέμβασή της μέσω βίντεο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

«Εξαιτίας των παγκοσμιοποιημένων γραμμών παραγωγής, η υγεία των πολιτών μας και η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη πάνε μαζί (…) Στη συμμαχία COVAX η ΕΕ μαζί με άλλες 186 χώρες διασφαλίζουν εκατομμύρια δόσεις (εμβολίων κατά της Covid-19) για τις χώρες με μικρό εισόδημα», τόνισε η Φον ντερ Λάιεν.

«Καμία ιδιωτική εταιρεία ούτε δημόσια αρχή δεν μπορεί να καταφέρει μόνη της» να αναπτύξει τόσο γρήγορα ένα εμβόλιο, παρατήρησε η ίδια, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος που συνεργάστηκαν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας για τα εμβόλια κατά της Covid-19 θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα «για τους μεγάλους μελλοντικούς κινδύνους».

Σταματά να πληρώνει η Σουηδία

Εν τω μεταξύ η υπηρεσία Υγείας της Σουηδίας σταμάτησε τις πληρωμές για τα εμβόλια κατά της Covid-19 στην Pfizer και ζητεί διευκρινίσεις για τις δόσεις που είναι διαθέσιμες σε κάθε φιαλίδιο, γράφει σήμερα η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.

Η Σουηδία ζητεί διευκρινίσεις για τον αριθμό των δόσεων που έχει χρεωθεί, καθώς η Pfizer χρέωσε έξι δόσεις σε κάθε φιαλίδιο παρότι είχε συμφωνηθεί χρέωση για πέντε δόσεις. Η Σουηδία θέλει τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Pfizer να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά το πόσες δόσεις περιέχονται σε κάθε φιαλίδιο.

«Είπαμε στην εταιρεία ότι θα πρέπει να περιμένουμε όσον αφορά τα τιμολόγια που είναι διαθέσιμα, έως ότου λάβουμε διευκρινίσεις σχετικά με το τι εφαρμόζεται», δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας Άντερς Τέγκνελ στην Dagens Nyheter.

Η Pfizer Σουηδίας αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters σχετικά με το δημοσίευμα αυτό, αλλά δήλωσε στην Dagens Nyheter ότι είχε χρεώσει για έξι δόσεις ανά φιαλίδιο.

Νομική δράση

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στραφούν νομικά κατά της AstraZeneca για παράβαση των συμβολαίων προμήθειας, στην περίπτωση που η εταιρεία δεν τηρήσει το πρόγραμμα παράδοσης εμβολίων κατά της Covid-19, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Εντγκαρς Ρίνκεβιτς σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα το πρωί.

Ο υπουργός είπε ότι οι χώρες της ΕΕ θα κινηθούν νομικά μόνο στο πλαίσιο μιας συντονισμένης ενέργειας, όπως μετέδωσε η λετονική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Delfi. Κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ έχει ξεχωριστό συμβόλαιο προμήθειας με την εταιρεία.

Η AstraZeneca, που ανέπτυξε το εμβόλιό της με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενημέρωσε την ΕΕ την Παρασκευή ότι δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει τους συμφωνηθέντες στόχους για την προμήθεια των εμβολίων έως τα τέλη Μαρτίου.

Αν σου άρεσε κάνε