Η Ισπανία κατηγορεί την ΕΕ για τις καθυστερήσεις παράδοσης εμβολίων

Η Ισπανία κατηγορεί την ΕΕ για τις καθυστερήσεις παράδοσης εμβολίων

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 28/01/21, 20:26

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας επιρρίπτει την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 που αναγκάζουν την περιοχή της Μαδρίτης να σταματήσει τους εμβολιασμούς επιπλέον ανθρώπων, ανέφερε η εφημερίδα El Mundo, επικαλούμενη ένα επίσημο έγγραφο που διέρρευσε.

Καθώς τα αποθέματα μειώνονται και οι νέες μολύνσεις αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ, οι προμήθειες εμβολίων σε όλη τη χώρα απειλούνται και οι αρχές της πρωτεύουσας και της βόρειας περιοχής, Κανταβρίας σταμάτησαν να εμβολιάζουν επιπλέον ανθρώπους και επικεντρώνονται στη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου σε όσους έχουν λάβει ήδη την πρώτη.

Σε ένα προσχέδιο ημερήσιας διάταξης για τη συνάντηση των περιφερειακών επικεφαλής υγείας, η κεντρική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι κατηγορεί τις Βρυξέλλες για τα προβλήματα, ανέφερε η El Mundo.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που διαπραγματεύεται και υπογράφει τις συμβάσεις, είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση και την εξασφάλιση της σωστής εκτέλεσή τους», ανέφερε η κυβέρνηση στο έγγραφο.

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού της ΕΕ, που έχει μείνει πίσω συγκριτικά με την Βρετανία, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αντιμετώπισε νέα προβλήματα την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και AstraZeneca ανακοίνωσαν καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Το «ροκάνισμα» των προμηθειών εμβολίων γίνεται αισθητό σε πολλά μέρη της Ισπανίας. Στο νοσοκομείο Sant Pau της Βαρκελώνης, στις ακτές της Μεσογείου, συνταξιούχοι νοσηλευτές βοηθούν εθελοντικά και εμβολιάζουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, αλλά πλέον επικεντρώνονται αποκλειστικά στην χορήγηση δεύτερων δόσεων.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες Τετάρτη έδειξαν ότι η Ισπανία είχε χορηγήσει περίπου 1,4 εκατομμύρια δόσεις, περίπου το 78% των αποθεμάτων της.

Μια επίσημη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε από το Κέντρο Κοινωνιολογικών Μελετών (CIS) έδειξε ότι το ποσοστό των Ισπανών που επιθυμεί να εμβολιαστεί κατά του νέου κορονοϊού αυξήθηκε σε σχεδόν 73% από περίπου 40% τον περασμένο μήνα.

Μετά τη διάγνωση περισσότερων από 740.000 κρουσμάτων κατά τη διάρκεια μιας αύξησης ρεκόρ τον περασμένο μήνα, ο σωρευτικός αριθμός λοιμώξεων στην Ισπανία ανέρχεται πλέον σε πάνω από 2,7 εκατομμύρια και ο αριθμός των θανάτων ξεπερνά τις 57.000.

Η Κάθριν Σμόλγουντ, υπεύθυνη για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον κλάδο του ΠΟΥ που είναι αρμόδιος για την Ευρώπη, δήλωσε ότι οι νέες μολύνσεις στη χώρα έχουν αρχίσουν να σταθεροποιούνται.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα μετατραπεί σε μια σταδιακή πτώση τις επόμενες εβδομάδες», είπε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου.

Αν σου άρεσε κάνε