ΕΕ-Astrazeneca: «Πόλεμος» κορυφής για τα εμβόλια

ΕΕ-Astrazeneca: «Πόλεμος» κορυφής για τα εμβόλια

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:25 Δημιουργία 29/01/21, 12:19

«Πόλεμος» κορυφής έχει ξεσπάσει για τις παραδόσεις των εμβολίων, τη στιγμή που οι μεταλλάξεις του κορονοϊού σαρώνουν την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να επιβάλλονται σκληρά περιοριστικά μέτρα ακόμη κι έως την άνοιξη σε ορισμένα κράτη-μέλη.

Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε στο Reuters ότι η AstraZeneca πρόσφερε άλλα 8 εκατ. δόσεις του εμβολίου της στην ΕΕ έως τον Μάρτιο, αλλά οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι και πάλι δημιουργείται ένα τεράστιο κενό σε σχέση με τις συμφωνημένες ποσότητες.

Την περασμένη εβδομάδα η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε περικοπές στην προμήθεια των εμβολίων της στην Ε.Ε., με Ευρωπαίους αξιωματούχους να υπολογίζουν σε 31 εκατ. δόσεις που θα παραδοθούν (ή 60% λιγότερες) έως τα τέλη Μαρτίου.

Ο ίδιος παράγοντας, που συμμετέχει στις συνομιλίες με την AstraZeneca, είπε ότι η εταιρία προσφέρθηκε να αυξήσει τις δόσεις που θα παραδώσει στα 39 εκατομμύρια, τις οποίες η Ε.Ε. θεωρεί ανεπαρκείς.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο, η εταιρία θα έπρεπε να παράσχει τουλάχιστον 80 εκατ. δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου ή ακόμη και 120 εκατομμύρια, «αναλόγως του πώς διαβάζεις το συμβόλαιο», σύμφωνα με την ίδια ευρωπαϊκή πηγή.

Έτερος ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε την Τετάρτη ότι η εταιρία πρότεινε την παροχή μόνο του ενός τετάρτου των συμφωνημένων δόσεων έως τα τέλη Μαρτίου.

Αν σου άρεσε κάνε