Οι νεκροί από κορονοϊό στην Πορτογαλία αυξήθηκαν 45% τον Ιανουάριο

Οι νεκροί από κορονοϊό στην Πορτογαλία αυξήθηκαν 45% τον Ιανουάριο

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 01/02/21, 13:25

Η Πορτογαλία ανέφερε σχεδόν το μισό του συνόλου των θανάτων από την COVID-19 μέσα στον Ιανουάριο, επισημαίνοντας τη σοβαρή επιδείνωση της πανδημίας σε μια χώρα που σε μεγάλο βαθμό είχε απαλλαγεί από τα πρώτα κύματά της.

Νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα εμφανίζονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με ασθενοφόρα να περιμένουν στην ουρά μερικές φορές για ώρες λόγω έλλειψης κλινών και ορισμένες μονάδες υγείας αγωνίζονται να βρουν αρκετό ψυκτικό χώρο για τη διατήρηση των σωμάτων.

Αξιωματούχοι θεωρούν «υπεύθυνη» την βρετανική μετάλλαξη για την τεράστια αύξηση των ποσοστών λοίμωξης και των θανάτων, και επίσης αναγνώρισαν ότι έπαιξε κάποιο ρόλο η χαλάρωση των περιορισμών στις κοινωνικές επαφές κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Τον Ιανουάριο, συνολικά 5.576 άνθρωποι πέθαναν από τον κορωνοϊό, αντιπροσωπεύοντας το 44,7% και των 12.482 θανάτων από τότε που ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται στην Ιβηρική χώρα τον Μάρτιο του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της αρχής της υγείας DGS.

Τα γραφεία τελετών προειδοποίησαν ότι στα δημόσια νοσοκομεία εξαντλήθηκαν οι χώροι για να διατηρήσουν τα σώματα θυμάτων COVI-19, και μερικά, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου νοσοκομείου Santa Maria της Πορτογαλίας, έχουν διαμορφώσει επιπλέον χώρους για να μειώσουν την πίεση στα νεκροτομεία τους.

Συνολικά έχουν αναφερθεί 711.018 λοιμώξεις από τον Μάρτιο του 2020, με το 43% αυτών των λοιμώξεων τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το DGS.

Η Πορτογαλία έχει τον υψηλότερο επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο νέων ημερήσιων περιπτώσεων ανά εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με τον ιχνηλάτη δεδομένων ourworldindata.org.

Για τους περισσότερους, ο εμβολιασμός κατά του ιού είναι το φως στο τέλος του τούνελ. Ωστόσο, μόνο περίπου 70.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί πλήρως με τις δύο δόσεις μέχρι στιγμής. Όσοι ξεπερνούν τα 80 αρχίζουν να εμβολιάζονται σήμερα Δευτέρα.

Με συνολικά 858 άτομα με COVID-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας και 6.694 σε νοσοκομεία, τα πορτογαλικά νοσοκομεία εξαντλούνται και παρατηρείται έλλειψη γιατρών και νοσοκόμων.

Η Πορτογαλία διαθέτει 850 κλίνες ΜΕΘ που έχουν διατεθεί σε περιπτώσεις COVID-19 στο σύστημα δημόσιας υγείας και 420 επιπλέον για άτομα με άλλες ασθένειες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Αν σου άρεσε κάνε