«Όχι» από Γαλλία για το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών

«Όχι» από Γαλλία για το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:48 Δημιουργία 02/02/21, 19:35

Λόγω ανεπαρκών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητά του στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, ανακοίνωσε η Γαλλία πως δεν πρόκειται να χορηγήσει το εμβόλιο της AstraZeneca, στους άνω των 65.

Παρόλο που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca για όλους τους ενήλικες, εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να ορίσει τη δική του πολιτική για την χορήγηση του εμβολίου.


Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που βρέθηκε στο στόχαστρο για τις καθυστερήσεις, υπερασπίστηκε την ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμού και αναφερόμενη στα εμβόλια της AstraZeneca, η τόνισε ότι η Ευρώπη «τα θέλει».

Εξήγησε όμως ότι ταυτόχρονα επιδιώκει να υπάρξει διαφάνεια, επειδή η φαρμακευτική εταιρεία «μας ενημέρωσε για την καθυστέρηση (παράδοσης) την τελευταία στιγμή και χωρίς να προβάλει πειστικούς λόγους».

«Θέλουμε να ξέρουμε τι παράγεται στα ευρωπαϊκά εργοστάσια, τι εξάγεται, πού εξάγεται και τι αποθηκεύεται. Είναι καλύτερη η διαφάνεια από τις φήμες», συνόψισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η φον ντερ Λάιεν άσκησε εμμέσως κριτική στη Βρετανία λέγοντας ότι «προσέφυγαν σε κατεπείγουσες διαδικασίες έγκρισης, μέσα σε 24 ώρες» αλλά στην ΕΕ αποφασίστηκε «να μην κάνουμε συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα».

Ανάλογη κριτική άσκησε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον λέγοντας ότι οι Βρετανοί «ρισκάρισαν» με τη στρατηγική εμβολιασμού που ακολούθησαν. «Δεν πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θα δέχονταν να το διακινδυνεύσουμε, ερχόμενοι σε αντίθεση με την άποψη των επιστημόνων μας, για αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού», είπε.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι το Λονδίνο «δεν ανέλαβε κανένα ρίσκο» με τα εμβόλια, καθησυχάζοντας τους πολίτες όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Αν σου άρεσε κάνε