Γαλλία και Γερμανία ζητούν κυρώσεις στη Ρωσία για την υπόθεση Ναβάλνι

Γαλλία και Γερμανία ζητούν κυρώσεις στη Ρωσία για την υπόθεση Ναβάλνι

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 11/02/21, 18:15

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στους συμμάχους του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, πιθανώς και μέσα στον μήνα, αφού η Γαλλία και η Γερμανία δηλώσουν την προθυμία τους να προχωρήσουν, ανέφεραν τρεις διπλωμάτες.

Οι κυρώσεις, ως απάντηση στη φυλάκιση του κύριου εγχώριου επικριτή του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, θα μπορούσαν να είναι οι πρώτες που θα επιβληθούν βάσει ενός νέου πλαισίου που θα θεσπιστεί τον Δεκέμβριο, το οποίο επιτρέπει στην ΕΕ να λάβει μέτρα κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.

Ωστόσο, το Βερολίνο και το Παρίσι εξακολουθούν να είναι πιθανό να αρνηθούν την υποστήριξη για σκληρότερα βήματα που επιδιώκουν ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, όπως η διακοπή του τεράστιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream II από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Η πίεση για κυρώσεις έχει αυξηθεί από τότε που η Μόσχα εξόργισε τις ευρωπαϊκές χώρες την περασμένη εβδομάδα εκδιώκοντας Γερμανούς, Πολωνούς και Σουηδούς διπλωμάτες χωρίς να ενημερώσει τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Γιοσέπ Μπορέλ, ο οποίος ήταν στη Μόσχα για επίσκεψη. Το Παρίσι και το Βερολίνο λένε τώρα ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση.

Ο κ. Μπορέλ τόνισε πως η επιβολή κυρώσεων, μετά τις πρακτικές αυτές της Μόσχας, φάνταζε αναπόφευκτη.

Η Πολωνία, οι χώρες της Βαλτικής, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ρουμανία είχαν ήδη πιέσει για κυρώσεις και η συμφωνία των δύο ισχυρότερων χωρών της ΕΕ σημαίνει ότι τα κράτη της ΕΕ είναι απίθανο να την εμποδίσουν. Η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πραγματοποιήσουν την επόμενη συνάντησή τους στις 22 Φεβρουαρίου.

«Δεν μπορούμε πλέον να αποφύγουμε τις κυρώσεις», δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Υπάρχει συναίνεση συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας για την επιβολή κυρώσεων. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο».

Το Βερολίνο, με την υποστήριξη του Παρισιού, αναφέρει ότι οι κυρώσεις δεν θα πρέπει να στοχεύουν στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, παρά τα τιμωρητικά μέτρα των ΗΠΑ κατά του έργου και ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που το ζητά να μπλοκαριστεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας είπε στους Γερμανούς βουλευτές την Τετάρτη ότι χρειάζονται κυρώσεις για να απαντήσουν Ρώσους που είναι υπεύθυνοι για τη φυλάκιση του Ναβάλνι. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, απαντώντας σε ερώτηση του Reuters σχετικά με το αν υποστήριξε τις κυρώσεις, δήλωσε: «Οι τελευταίες εξελίξεις, ειδικά όσον αφορά την κατάσταση του Αλεξέι Ναβάλνι, θα ληφθούν πλήρως υπόψη. Η απάντηση της ΕΕ πρέπει να είναι ενωμένη, ισχυρή και περιεκτική».

Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014. Πέρυσι επέβαλε απαγορεύσεις ταξιδιού και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε έξι Ρώσους αξιωματούχους κοντά στον Πούτιν για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι. Η Μόσχα αρνήθηκε την ευθύνη για την ασθένεια του Ναβάλνι και αναφέρει ότι δεν έχει αποδείξει ότι δηλητηριάστηκε.

Όταν ένας πρώην Ρώσος κατάσκοπος δηλητηριάστηκε στη Βρετανία τότε που ήταν μέλος της ΕΕ το 2018, το μπλοκ χρειάστηκε περισσότερο από ένα χρόνο για να επιβάλει κυρώσεις, οι οποίες στοχεύουν σε στρατιωτικούς πράκτορες χαμηλότερου επιπέδου και όχι την εθνική ηγεσία της Ρωσίας. Τώρα είναι υπό πίεση να λάβει πιο δυνατά μέτρα και πιο γρήγορα.

Δύο σύμμαχοι του Ναβάλι, ο Βλαντιμίρ Ασούρκκοφ και ο Λεονίντ Βόλκοφ, συμμετείχαν σε βιντεοκλήση με εκπροσώπους κρατών της ΕΕ και απεσταλμένους από τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ουκρανία τη Δευτέρα για να προτείνουν ανώτερα πρόσωπα σε επιχειρηματικούς, πολιτικούς, δικαστικούς και ασφαλιστικούς κύκλους που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις, σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες.

Αν σου άρεσε κάνε