Ειδικά προνόμια και «ελεύθερη είσοδος» στους Ισραηλινούς που εμβολιάστηκαν κατά του Covid-19

Ειδικά προνόμια και «ελεύθερη είσοδος» στους Ισραηλινούς που εμβολιάστηκαν κατά του Covid-19

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:43 Δημιουργία 16/02/21, 14:21

Προνόμια προβλέπει το Ισραήλ για τους πολίτες που θα διαθέτουν «πράσινο διαβατήριο» που θα αποδεικνύει πως έχουν λάβει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Στις 21 Φεβρουαρίου, το Ισραήλ σχεδιάζει να ανοίξει εκ νέου γυμναστήρια, εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19 αρκεί να μπορούν να προσκομίσουν πιστοποιητικό ανοσίας κατά της νόσου που θα εμφανίζεται σε μία εφαρμογή του Υπουργείου Υγείας.

Στόχος του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι να γίνει το Ισραήλ η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα βγει από τη «μέγγενη» του κορωνοϊού. Η δεύτερη προτεραιότητά του είναι να προμηθεύσει με «διαβατήριο ανοσίας» όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί.

«Θα επιτρέψουμε οφέλη σε όσους έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο Νετανιάχου «έτσι ώστε να μπορούν να εισέρχονται σε ξενοδοχεία, μουσεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις , εστιατόρια, πισίνες, εμπορικά κέντρα, μπάσκετ και ποδοσφαιρικούς αγώνες. Θα ξαναζωντανέψουμε με το «πράσινο διαβατήριο».

Το Ισραήλ πρόκειται να εμβολιάσει πλήρως το 30% του πληθυσμού του εννέα εκατομμυρίων με το εμβόλιο των Pfizer/BionTech (και τις δύο δόσεις) αυτό το μήνα, σημείο αναφοράς για την σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Η χώρα πιστεύει ότι τον ερχόμενο μήνα το 50% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί.

Το λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο», που θα χορηγείται σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, θα συνδέεται με μία εφαρμογή και σε κατοπινό στάδιο με έναν κώδικα, που θα δίνει στους κατόχους του «διαβατηρίου» πρόσβαση σε διαφόρων ειδών επιχειρήσεις και υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, θα καταγράφει το σύνολο εκείνων που χρησιμοποιούν τους χώρους των συγκεκριμένων επιχειρήσεων ώστε να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ή εκείνοι που τις λειτουργούν.

Σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όπως τα εμπορικά κέντρα, οι συγκεκριμένες εφαρμογές θα είναι προϋπόθεση για να μπει κάποιος σε αυτές.

Υπάρχουν, πάντως, νομικά ζητήματα που είναι άλυτα ακόμη και στο Ισραήλ, όπως για παράδειγμα τι θα συμβεί εάν σε κάποιο εμπορικό κέντρο υπάρχει ένα φαρμακείο στο οποίο αποκλείεται η πρόσβαση ενός ατόμου χωρίς «πράσινο διαβατήριο» που χρειάζεται επειγόντως να αγοράσει κάποιο φάρμακο.

Την ίδια ώρα, ενώ οι αρχές εξετάζουν την επαναλειτουργία των σχολείων έχει ανοίξει συζήτηση στο δικαστικό σώμα της χώρας εάν θα επιτραπεί στους δασκάλους που δεν έχουν εμβολιασθεί να γυρίσουν στις σχολικές αίθουσες.

Αν σου άρεσε κάνε