Ισπανία: Εμβολιασμένοι με διπλή δόση σχεδόν όλοι οι ηλικιωμένοι στους οίκους ευγηρίας

Ισπανία: Εμβολιασμένοι με διπλή δόση σχεδόν όλοι οι ηλικιωμένοι στους οίκους ευγηρίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:38 Δημιουργία 19/02/21, 17:30

Μεγάλη πρόοδο έχει σημειώσει η Ισπανία, με τους ηλικιωμένους τρόφιμους οίκων ευγηρίας να έχουν εμβολιαστεί σχεδόν στο σύνολό τους και με τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, η χώρα έχει χορηγήσει 2,8 εκατομμύρια δόσεις και έχει εμβολιάσει πλήρως 1,14 εκατομμύρια ανθρώπους. Όπως εκτίμησε, στο πρώτο μισό του 2021 θα εμβολιαστούν 20 εκατομμύρια πολίτες, από τα 47 εκατομμύρια που διαμένουν.

Σχεδόν 43.000 τρόφιμοι οίκων ευγηρίας πέθαναν από την Covid-19 ή υπάρχουν υποψίες ότι πέθαναν από τον νέο κορωνοϊό στο καταστροφικό πρώτο κύμα της επιδημίας, το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου, με τις εισαγγελικές αρχές να ερευνούν περισσότερες από 200 υποθέσεις ενδεχόμενης εγκληματικής αμέλειας σε τέτοιου είδους κέντρα φροντίδας.

Όμως, το 97% και πλέον των τροφίμων έχει τώρα εμβολιαστεί στις 17 περιφέρειες της Ισπανίας, σύμφωνα με την ένωση FED, με αποτέλεσμα οι οίκοι ευγηρίας να θεωρούνται από τα ασφαλέστερα μέρη στη χώρα.

«Υπάρχουν πολύ θετικά δεδομένα που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι σχετικά με το μέλλον», είπε ο πρόεδρος της FED Ινάθιο Φερνάντεθ Θιδ. «Η ανοσία θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε σταδιακά στην πολυπόθητη, χαμένη κανονικότητά» μας.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο επικεφαλής εκτάκτων υγειονομικών αναγκών Φερνάντο Σιμόν δήλωσε ότι για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, οι πολίτες άνω των 65 που ζουν σε οίκους ευγηρίας έχουν χαμηλότερο ποσοστό μόλυνσης σε σύγκριση με όσους ζουν εκτός, υποστηρίζοντας τη θέση ότι τα εμβόλια αποδίδουν.

Οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής και οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι οι μοναδικοί πολίτες κάτω των 65 που έχουν κάνει μέχρι στιγμής το εμβόλιο.

Η Ισπανία θα εμβολιάσει τώρα με τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna τους άνω των 80 ετών, ενώ με το εμβόλιο της AstraZeneca τους εργαζόμενους σε θέσεις πρώτης γραμμής ηλικίας κάτω των 55.

Αν σου άρεσε κάνε