Κορονοϊός: Το φράγμα των 500.000 έσπασαν οι νεκροί στις ΗΠΑ

Κορονοϊός: Το φράγμα των 500.000 έσπασαν οι νεκροί στις ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:47 Δημιουργία 23/02/21, 08:45

Το φράγμα των 500.000 θανάτων από κορονοϊό έσπασαν οι ΗΠΑ, την ώρα που υγειονομικές αρχές δίνουν μάχη για να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς.

Το αρνητικό ρεκόρ έρχεται με την συμπλήρωση ενός χρόνου από τότε που οι ΗΠΑ κατέγραψαν το πρώτο κρούσμα κορονοϊού. Οι ΗΠΑ θρηνούν πλέον 500.201 θανάτους από Covid-19, απώλειες που δεν έχει καταγράψει άλλη χώρα ως τώρα. Είναι επίσης σχεδόν οι διπλάσιες από την δεύτερη χώρα σε θανάτους από κορωνοϊό, τη Βραζιλία, η οποία θρηνεί 247.143 θανάτους.

Τα ποσοστά κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία αυξήθηκαν δραματικά έπειτα από την γιορτή των Ευχαριστιών και την χριστουγεννιάτικη περίοδο. Μέσα στον Ιανουάριο, οι θάνατοι ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 4.000 ημερησίως κάνοντας έτσι τον Ιανουάριο τον πιο φονικό μήνα κατά την διάρκεια της πανδημίας, με πάνω από 94.000 συνολικά να έχουν επιβεβαιωθεί.

«Περισσότεροι Αμερικανοί πέθαναν μέσα στον έναν χρόνο αυτής της πανδημίας από ό,τι στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Πόλεμο του Βιετνάμ μαζί», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του συγκινησιακά φορτισμένο. «Αλλά καθώς αναγνωρίζουμε την κλίμακα των μαζικών θανάτων στην Αμερική, ταυτόχρονα θυμόμαστε κάθε άνθρωπο και τη ζωή που έζησε. Γιατί μιλάμε για ανθρώπους που τους ξέραμε», ανέφερε.

Ο Τζο Μπάιντεν, η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις, η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν και ο δεύτερος κύριος Νταγκ Έμχοφ τήρησαν ενός λεπτού σιγή στις 18:15 (01:15 ώρα Ελλάδας) στο προαύλιο του Λευκού Οίκου, με σκυμμένα τα κεφάλια. Πεντακόσια αναμμένα κεριά είχαν τοποθετηθεί στα σκαλιά του Λευκού Οίκου.Μια στρατιωτική μπάντα έπαιξε το Amazing Grace, μουσικό κομμάτι βασισμένο σε χριστιανικό ύμνο που γράφτηκε το 1779.

Διέταξε επίσης οι αμερικανικές σημαίες σε ομοσπονδιακούς χώρους και στρατιωτικές εγκαταστάσεις να κυματίζουν μεσίστιες για τις επόμενες πέντε ημέρες.

«Πρέπει να αντισταθούμε στο να βλέπουμε κάθε ζωή ως στατιστική», είπε το βράδυ της Δευτέρας πριν από την τελετή για τα θύματα. «Όπως θυμόμαστε όλοι, ζητώ επίσης από να ενεργήσουμε, να παραμείνουμε σε εγρήγορση, να τηρούμε τις αποστάσεις, να φοράμε μάσκα, να εμβολιαστούμε όταν είναι η σειρά μας. Πρέπει να τερματίσουμε την πολιτική και την παραπληροφόρηση που έχει χωρίσει τις οικογένειες, τις κοινότητες και τη χώρα και έχει ήδη κοστίσει πάρα πολλές ζωές ».

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ κατάφεραν να θέσιυν σε τροχιά ελέγχου τη νόσο. Οι νοσηλείες με κορωνοϊό μειώθηκαν περίπου 58% έπειτα από την κορύφωση του Ιανουαρίου, σε 56.159, σύμφωνα με τα στοιχεία του Covid Tracking Project. Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, οι ΗΠΑ ανέφεραν κατά μέσο όρο 64.301 λοιμώξεις την ημέρα, πτώση δηλαδή κατά 74% από το υψηλότερο ποσοστό των 247.000 στις αρχές Ιανουαρίου.

Αν σου άρεσε κάνε