ΗΠΑ σε Τουρκία: «Όχι» στην παραλαβή πυραύλων S-400

ΗΠΑ σε Τουρκία: «Όχι» στην παραλαβή πυραύλων S-400

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:38 Δημιουργία 24/02/21, 13:33

Οι ΗΠΑ προέτρεψαν την Τουρκία να μην προχωρήσει στην παραλαβή των ρωσικών πυραύλων S-400 και να εγκαταλείψει τη συστοιχία συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας που έχει ήδη αποκτήσει, καθώς η Άγκυρα συμμετέχει σε συνομιλίες με τη Μόσχα για την παραλαβή ενός δεύτερου συστήματος.

Η Τουρκία και η Ρωσία διαπραγματεύονται πάνω στην μεταφορά τεχνολογίας και στην τοπική παραγωγή πριν από μια πιθανή αγορά ενός δεύτερου συστήματος. Η Τουρκία απέκτησε το πρώτο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία το 2019 μετά την αποτυχία των συνομιλιών για ένα σύστημα Patriot των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να μοιραστεί την τεχνολογία της.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν πρόσφατα κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας σχετικά με την αγορά πυραύλων, λέγοντας ότι το ρωσικό σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την Lockheed Martin Corp.

"Και πάλι, καλούμε την Τουρκία να μην προχωρήσει με την παραλαβή των S-400", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. "Πιστεύουμε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μαζί με την αγορά των F-35 και η Τουρκία παραμένει σε αναστολή για αυτό το πρόγραμμα. Και πάλι, τους παροτρύνουμε να μην το διατηρήσουν. "

Αν σου άρεσε κάνε