Αισιοδοξία Φον ντερ Λάιεν: Έμβολιασμός του 70% των Ευρωπαίων ως το τέλος του καλοκαιριού

Αισιοδοξία Φον ντερ Λάιεν: Έμβολιασμός του 70% των Ευρωπαίων ως το τέλος του καλοκαιριού

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:00 Δημιουργία 24/02/21, 16:48

Αισιόδοξη σχετικά με την πορεία και την εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας, εμφανίστηκε σήμερα, παραμονή της συνόδου κορυφής της ΕΕ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είμαι αισιόδοξη» σε σχέση με τον στόχο του εμβολιασμού του 70% των Ευρωπαίων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Augsburger Allgemeine.

«Αλλά δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τον απολογισμό παρά στο τέλος του καλοκαιριού. Δεν πρόκειται για σπριντ, αλλά για μαραθώνιο», συμπλήρωσε.

«Οι κατασκευαστές εμβολίων είναι εταίροι μας στην πανδημία αυτή. Και αυτοί επίσης αντιμετωπίζουν ασύγκριτα προβλήματα, αντιμετωπίζουμε συνέχεια νέα ζητήματα που συνήθως καταφέρνουμε να επιλύσουμε φιλικά», ανέφερε σε πιο ήπιο τόνο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε χθες ότι θα χρειασθεί να προσφύγει σε μονάδες παραγωγής εκτός της Ευρώπης για να είναι σε θέση να παραδώσει τις δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 για τις οποίες έχει δεσμευθεί απέναντι στην ΕΕ.

Η AstraZeneca «εργάζεται για να αυξήσει την παραγωγικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας εντός της ΕΕ» και θα χρησιμοποιήσει «την παγκόσμια δυνατότητά της για να διασφαλίσει την παράδοση 180 εκατομμυρίων δόσεων στην ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο», δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Περίπου το ήμισυ της ποσότητας που αναμένεται θα προέλθει από την εφοδιαστική αλυσίδα εντός της ΕΕ» και το υπόλοιπο από το διεθνές δίκτυο της εταιρείας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η ανακοίνωση γίνεται μετά την αντιπαράθεση για τις παραδόσεις του εμβολίου των AstraZeneca-Oxford στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, που προκάλεσε ένταση ανάμεσα στην Ένωση και την βρετανοσουηδική εταιρεία.

Έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί αύριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, αφιερωμένη στην υγειονομική κρίση.

Πριν από την έγκριση του εμβολίου από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο τέλος του Ιανουαρίου, η AstraZeneca προκάλεσε την οργή των ευρωπαίων ηγετών ανακοινώνοντας ότι δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την παράδοση 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της στην Ενωση, εξαιτίας της ανεπάρκειας των μέσων παραγωγής στην Ευρώπη.

Η υπόθεση προκάλεσε διπλωματική ένταση με το Ηνωμένο Βασίλειο, με τις Βρυξέλλες να κατηγορούν εμμέσως την AstraZeneca για προνομιακή μεταχείριση της Βρετανίας εις βάρος της ΕΕ.

Αν σου άρεσε κάνε