Στις 11 Μαρτίου παίρνει άδειας κυκλοφορίας το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson

Στις 11 Μαρτίου παίρνει άδειας κυκλοφορίας το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:15 Δημιουργία 26/02/21, 14:09

Το «πράσινο φως» στο εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένεται να ανάψει η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή (ΕΜΑ) στις αρχές του επόμενου μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Πηγή που μίλησε στο πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας υποστήριξε ότι στις 11 Μαρτίου η αρχή θα δώσει την άδεια κυκλοφορίας στο σκεύασμα, που είναι το μοναδικό έως τώρα που χορηγείται σε μια δόση.

Έτσι, στο οπλοστάσιο της Ευρώπης θα μπει ένα ακόμα όπλο πέραν αυτών από τις Moderna Inc., AstraZeneca Plc και Pfizer Inc.-BioNTech SE.

Συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και αναφορικά με το ρώσικο εμβόλιο Sputnik V και είναι πιθανό σύντομα να δοθούν τα στοιχεία από τις ρωσικές αρχές.

Αν πάρει το πράσινο φως το εμβόλιο της J&J, οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Απριλίου. Το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την Κομισιόν προβλέπει την διάθεση 200 εκατομμυρίων δόσεων με option για επιπλέον 200 εκατομμύρια.

Η ΕΜΑ αυτή την περίοδο εξετάζει και τα εμβόλια των CureVac και Novavax Inc. Για την πρώτη υπάρχει συμβόλαιο για 225 εκατομμύρια δόσεις, ενώ με την δεύτερη βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την αγορά 100 εκατομμυρίων.

Να σημειωθεί ότι στοιχεία δείχνουν πως τα 27 κράτη μέλη διαθέτουν αυτή τη στιγμή 20 εκατομμύρια δόσεις τις οποίες δεν έχουν χορηγήσει σε πολίτες, γεγονός που γεννά ερωτήματα για τη δυνατότητα των κρατών να προχωρήσουν γρήγορα τις διαδικασίες εμβολιασμού.

Αν σου άρεσε κάνε