Economist: Μηνύματα αισιοδοξίας από Βρετανία και Ισραήλ

Economist: Μηνύματα αισιοδοξίας από Βρετανία και Ισραήλ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:13 Δημιουργία 26/02/21, 16:06

«Φως» στην άκρη του τούνελ «βλέπει» ο Economist όσον αφορά την πορεία της πανδημίας, ενώ παίζεται «άμυνα» με τους εμβολιασμούς, κάνοντας λόγο για μηνύματα αισιοδοξίας από Βρετανία και Ισραήλ.

Όπως τονίζει ο Economist, κάποια αισιόδοξα νέα είναι εδώ. Πάνω από 200 εκατ. δόσεις εμβολίου έχουν χορηγηθεί σε 92 χώρες παγκοσμίως. Μετά την αργή εκκίνηση, το αμερικανικό πρόγραμμα επιταχύνει και το 16% των ενηλίκων πολιτών έλαβε την πρώτη δόση, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να τονίζει πως οι ΗΠΑ βρίσκονται «αρκετές εβδομάδες μπροστά». Την ίδια ώρα αριθμός των λοιμώξεων στη χώρα μειώνεται στο μισό κάθε 14 ημέρες.

Στο Ισραήλ, όπου οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν ταχύτατα, εμφανίστηκαν ήδη ενδείξεις μείωσης των θανάτων και των ποσοστών νοσηλείας. Μάλιστα, τo 50% των κατοίκων της χώρας έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου.

Η Βρετανία είναι η πρώτη μεγάλη χώρα που έχει παρόμοια αποτελέσματα. Αυτό ενθάρρυνε τον Μπόρις Τζόνσον να ανακοινώσει μια προσεκτική και σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην Αγγλία στις 22 Φεβρουαρίου. Θα ξεκινήσει με το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Μαρτίου (η Βόρεια Ιρλανδία, η Σκωτία και η Ουαλία έθεσαν τα δικά τους χρονοδιαγράμματα).

Έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεκίνησε το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού στις 8 Δεκεμβρίου. Έως τις 24 Ιανουαρίου, το 80% των άνω των 80 ετών (2,8 εκατ. πολίτες) είχαν λάβει την πρώτη τους δόση, ενώ ακολούθησαν οι 4,7 εκατομμύρια 70-79 ετών: έως τις 7 Φεβρουαρίου το 83% αυτής της ομάδας είχε εμβολιαστεί.

Μια μελέτη από τη Σκωτία που κυκλοφόρησε στις 22 Φεβρουαρίου παρακολούθησε την υγεία 1,1 εκατ. ανθρώπων που εμβολιάστηκαν μεταξύ 8 Δεκεμβρίου και 15 Φεβρουαρίου. Διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech μείωσε το ποσοστό νοσηλείας μεταξύ των εμβολιασμένων Σκωτσέζων κατά 85% τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη τους δόση. Από την άλλη. το εμβόλιο της AstraZeneca μείωσε τις νοσηλείες κατά 94%. (Η διαφορά μεταξύ της αποτελεσματικότητας των εμβολίων μπορεί να οφείλεται στις διαφορές ηλικίας μεταξύ των πολιτών και όχι στα ίδια τα εμβόλια).

Τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα από την Αγγλία δείχνουν παρόμοια τάση. Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων από την Covid-19 έφτασε στις 22 Ιανουαρίου στους 1.164 και από τότε έχει μειωθεί κατά 64%. Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 66% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 85 ετών και άνω, κατά 62% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 έως 84 ετών και κατά 60% μεταξύ του υπόλοιπου πληθυσμού.

Ένα παρόμοιο αποτέλεσμα παρατηρείται στη μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει τον Τζόνσον να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμά του για χαλάρωση: στην Αγγλία, τα άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω αντιπροσωπεύουν το 6% των κρουσμάτων, αλλά το 60% των θανάτων.

Η εμπειρία της Βρετανίας και τα στοιχεία του Ισραήλ, προσφέρουν ελπίδα σε άλλες χώρες, κυρίως επειδή υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι και της πιο μεταδοτικής (και πιθανώς πιο θανατηφόρας) μετάλλαξης του SARS-CoV-2, γνωστή ως B.1.1.7. Εν κατακλείδι, τα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις τα «τρυπήματα» πληθύνουν, η ομορφιά της επιστήμης και μόνον αυτή θα γράψει τους «τίτλους τέλους» της πανδημίας.

Αν σου άρεσε κάνε