ΗΠΑ-Σ. Αραβία: «Οι κανόνες αλλάζουν» αναγγέλλει ο Μπάιντεν με φόντο την υπόθεση Κασόγκι

ΗΠΑ-Σ. Αραβία: «Οι κανόνες αλλάζουν» αναγγέλλει ο Μπάιντεν με φόντο την υπόθεση Κασόγκι

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:53 Δημιουργία 27/02/21, 09:27

Σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας προανήγγειλε ο Τζο Μπάιντεν.

Μιλώντας χθες με τον βασιλιά της Σ. Αραβίας, ο Αμερικανός πρόεδρος του τόνισε ότι θα «τους καταστήσει υπόλογους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και πως η Ουάσινγκτον θα ανακοινώσει σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Μίλησα χθες με τον βασιλιά... Του κατέστησα σαφές ότι οι κανόνες αλλάζουν και πρόκειται να ανακοινώσουμε σημαντικές αλλαγές σήμερα και τη Δευτέρα. Θα τους καταστήσουμε υπόλογους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Univision.

Ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ενέκρινε μια επιχείρηση για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του δολοφονηθέντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, σύμφωνα με την εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, όπως τονίζει η έκθεση τους που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σ. Αραβία: Αναληθής και απαράδεκτη η έκθεση για Κασόγκι

Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία «απορρίπτει κατηγορηματικά» την «αρνητική, αναληθή και απαράδεκτη» εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που σε έκθεσή τους, η οποία δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, κρίνουν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν «ενέκρινε» τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018.

«Η κυβέρνηση του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας απορρίπτει πλήρως την (…) εκτίμηση στην έκθεση που αφορά την ηγεσία του βασιλείου και σημειώνει ότι η έκθεση περιείχε ανακριβείς πληροφορίες και συμπεράσματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση αυτή μεταδόθηκε από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA.

Το Ριάντ «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί» αυτά τα «ψευδή και επιζήμια συμπεράσματα», υπογραμμίζεται στο κείμενο αυτό.

Αν σου άρεσε κάνε