ΕΕ: Αποτυχία η εμβολιαστική στρατηγική - Ποιες χώρες γυρνούν την πλάτη στην ευρωπαϊκή «οικογένεια»

ΕΕ: Αποτυχία η εμβολιαστική στρατηγική - Ποιες χώρες γυρνούν την πλάτη στην ευρωπαϊκή «οικογένεια»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:45 Δημιουργία 02/03/21, 21:32

Παράπονα και αντιρρησίες, έχουν προκύψει από την αποτυχημένη ενιαία εμβολιαστική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα αρκετές χώρες να «κλείνουν την πόρτα» στην προμήθεια εμβολίων από την Ευρωπαϊκή οικογένεια, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους εκτός Δύσης.

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις και τις εγκρίσεις άνοιξαν εστία παραπόνων καθώς χώρες της Ένωσης έδειξαν την Κομισιόν ως υπεύθυνη για τη δυστοκία όσον αφορά στις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Τη στάση της έχει ήδη διαφοροποιήσει η Ουγγαρία, αναζητώντας σκευάσματα εκτός χωρών της Δύσης για να εμβολιάσει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ενώ η Γαλλία αποφάσισε να χορηγήσει το σκεύασμα της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών.

Αντίστοιχη στάση κρατούν και Γερμανία - Αυστρία, με τον καγκελάριο της δεύτερης, Σεμπάστιαν Κουρτς, να κατηγορεί την Κομισιόν για μεγάλη ολιγωρία στο θέμα των εγκρίσεων των εμβολίων.

«Δεν θα πρέπει από εδώ και στο εξής να εξαρτόμαστε μόνο από την ΕΕ για την παραγωγή των εμβολίων δεύτερης γενιάς», δήλωσε επίσης.

Πέντε χώρες, Δανία, Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία έχουν σαφώς διαφοροποιήσει τη θέση τους για τους εμβολιασμούς από την ΕΕ.

Η Κοπεγχάγη, συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι υπέβαλε προσφορά ώστε να λάβει δόσεις που περίσσεψαν από το Ισράηλ, παρατηρώντας ελλείψεις στην ΕΕ.

Ο Ούγγρος ηγέτης, Βίκτορ Όρμπαν, έχει δηλώσει ότι η χώρα του παρέλαβε δόσεις του κινεζικού εμβολίου της Sinopharm, που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Η Τσεχία, από τη μεριά της, βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για αγορά εμβολίων.

Αν σου άρεσε κάνε