Covid-19: Κατάσχεση ψεύτικων εμβολίων από την Ιντερπολ σε Κίνα και Νότια Αφρική

Covid-19: Κατάσχεση ψεύτικων εμβολίων από την Ιντερπολ σε Κίνα και Νότια Αφρική

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:33 Δημιουργία 04/03/21, 14:07
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Περίπου 2.400 δόσεις με ψεύτικο εμβόλιο κορονοϊού, εντόπισε και κατάσχεσε η Interpol, σε αποθήκη του Γκέρμιστον έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ, στη Ν. Αφρική.

Στο σημείο εντοπίστηκαν και ψεύτικες μάσκες, ενώ συνελήφθησαν τρεις Κινέζοι και μερικοί υπήκοοι Ζάμπιας.

Δίκτυο ψεύτικων εμβολίων εξαρθρώθηκε ωστόσο και στην Κίνα, μετά από επιδρομή της αστυνομίας και της Interpol, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η Ιντερπόλ εξέδωσε πορτοκαλί συναγερμό σε όλο τον κόσμο για οργανωμένα δίκτυα τα οποία δρουν ακόμα και διαδικτυακά στοχεύοντας στην παραγωγή και διανομή ψεύτικων εμβολίων. «Ενώ χαιρετίζουμε αυτό το αποτέλεσμα, αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όταν πρόκειται για το έγκλημα που σχετίζεται με το εμβόλιο Covid-19», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ.

Τα κυκλώματα διανομής ψεύτικων εμβολίων απλώνονται σε πολλά μέρη του κόσμου και αναπτύσσουν διαφημίσεις στο διαδίκτυο όπου όποιος παραπλανηθεί μπορεί να αγοράσει ένα ψεύτικο εμβόλιο, ενώ στοχεύουν σύμφωνα με την Ιντερπόλ, ακόμα και σε γηροκομεία στα οποία τα πωλούν ιδιοχείρως. «Οποιοδήποτε εμβόλιο διαφημίζεται σε ιστότοπους ή στον σκοτεινό ιστό δεν θα είναι νόμιμο, δεν θα έχει δοκιμαστεί και μπορεί να είναι επικίνδυνο», ανέφερε ο Στοκ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ιντερπόλ είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με την ενδεχόμενη αύξηση εγκληματικών οργανώσεων που θα ασχοληθούν με τα εμβόλια πραγματοποιώντας κλοπές σε αποστολές ακόμα και επιθέσεις σε αποθήκες προκειμένου να τα προμηθευτούν και να τα πουλήσουν στην μαύρη αγορά.

Αν σου άρεσε κάνε