Φάουτσι: Το φθινόπωρο η επιστροφή στην κανονικότητα

Φάουτσι: Το φθινόπωρο η επιστροφή στην κανονικότητα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:50 Δημιουργία 07/03/21, 10:24
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα το φθινόπωρο εκπέμπει ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, τονίζοντας πως υπάρχουν πολλές παραλλαγές του ιού και ενδεχομένως η Ελλάδα να έχει τις δικές της.

«Ελπίζω πως στο τέλος του φθινοπώρου και στο τέλος του τρέχοντος έτους θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε ένα σημαντικό βαθμό κανονικότητας. Ίσως όχι απόλυτης κανονικότητας, όπως ήταν πριν συμβούν όλα αυτά. Αλλά νομίζω ότι από το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους θα είμαστε σταδιακά σε θέση να κάνουμε μερικά από τα πράγματα που δεν κάνουμε τώρα. Όπως σπορ, εξόδους σε εστιατόρια, διασκέδαση, πράγματα που δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε. Το ελπίζω. Θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα για τη δημόσια υγεία, αίροντάς τα σταδιακά, αλλά και από το να εμβολιάσουμε επιτυχώς ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού», επισημαίνει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Ως προς τις μεταλλάξεις, ο Φάουτσι σημειώνει: «Κάποιες μας ανησυχούν λιγότερο από άλλες, ενώ οι δυνατότητες άλλων μας προβληματίζουν περισσότερο και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το εμβόλιο τις καλύπτει» κι αναφέρει ως παράδειγμα την παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής, η οποία είναι πιο μεταδοτική, ενώ και τα αντισώματα από τα εμβόλια έχουν περίπου 5 φορές μικρότερη αποτελεσματικότητα.

«Δεν θα με εξέπληττε, αν η Ελλάδα είχε τις δικές της παραλλαγές, τις οποίες πρέπει να απομονώσει, για να σιγουρευτεί ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιεί είναι πράγματι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Όσον αφορά το εμβόλιο που θα έκανε, ο Φάουτσι απαντά όποιο ήταν άμεσα διαθέσιμο. «Δεν θα περίμενα κάποιο συγκεκριμένα».

Ερωτηθείς, τι θα συνιστούσε σε έναν εμβολιασμένο Αμερικανό, για το αν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, τονίζει: «(….) Αν το επίπεδο μόλυνσης στην Ελλάδα μειωθεί αρκετά και ο Έλληνας εμβολιαστεί, ώστε να περιοριστούν οι εξάρσεις της μόλυνσης, νομίζω ότι σταδιακά τα ταξίδια θα ήταν επιτρεπτά και προτεινόμενα. Επειδή όλοι θέλουν να επανέλθουν στο φυσιολογικό και πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, πιστεύουν ότι ένα από τα πιο όμορφα μέρη να ταξιδέψει κανείς είναι η Ελλάδα. Πιστεύω λοιπόν ότι οι άνθρωποι θα ήθελαν να το κάνουν αυτό».

Αν σου άρεσε κάνε