Ψηφίστηκε η απαγόρευση της μπούρκας από τους Ελβετούς

Ψηφίστηκε η απαγόρευση της μπούρκας από τους Ελβετούς

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:05 Δημιουργία 08/03/21, 15:16
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Υπέρ της πρότασης της Ακροδεξιάς για την απαγόρευση της χρήσης καλυμμάτων προσώπου σε δημόσιους χώρους- συμπεριλαμβάνης της μπούρκα ή του νικάμπ τάχθηκαν οι Ελβετοί.

Υπέρ της απαγόρευσης, ψήφισε χθες το 51,2% των συμμετεχόντων, έναντι 48,8% που την καταψήφισε, ενώ η εν λόγω έγκριση έχει γίνει θέμα σχολιασμού στα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο για «ισλαμοφοβία».

Δεδομένου του δεσμευτικού χαρακτήρα της ψηφοφορίας, βάσει του συστήματος άμεσης δημοκρατίας στην Ελβετία, η απαγόρευση καλύμματος προσώπου θα γίνει τώρα νόμος του κράτους.

Βάσει εκτιμήσεων του Πανεπιστημίου της Λουκέρνης, οι μουσουλμάνοι αντιστοιχούν στο 5,2% του πληθυσμού των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων της Ελβετίας, με τους περισσότερους εξ αυτών να έχουν ρίζες στην Τουρκία, τη Βοσνία και το Κόσοβο.

Να σημειωθεί πως η Γαλλία έχει απαγορεύσει πλήρως τη χρήση καλύμματος προσώπου δημοσίως από το 2011 ενω οι Δανία, Αυστρία, Ολλανδία και Βουλγαρία έχουν σε ισχύ πλήρεις ή μερικές απαγορεύσεις για τα καλύμματα προσώπου σε δημόσιους χώρους.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θεώρησε ότι το μέτρο είναι υπερβολικό, αλλά υπέστη ήττα στην κάλπη, κυρίως λόγω της στήριξης στην πρόταση από τη γαλλόφωνη Ελβετία, κάτι που ενδεχομένως δείχνει και την επιρροή από τα ακροδεξιά κηρύγματα και στη γειτονική Γαλλία.

«Στην Ελβετία, η παράδοση είναι να δείχνουμε τα πρόσωπά μας. Είναι μια ένδειξη των βασικών ελευθεριών μας», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο Βάλτερ Βόμπμαν, πρόεδρος της επιτροπής δημοψηφισμάτων και βουλευτής του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος.μία απόφαση που ήχησε στη χώρα ως «καμπανάκι» ισλαμοφοβίας.

Αν σου άρεσε κάνε