Astrazeneca: Οι προβολείς στον ΕΜΑ - Γαλλία και Ιταλία λένε «ναι» τώρα στο εμβόλιο

Astrazeneca: Οι προβολείς στον ΕΜΑ - Γαλλία και Ιταλία λένε «ναι» τώρα στο εμβόλιο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:55 Δημιουργία 17/03/21, 08:51
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στην αυριανή συνεδρίαση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της Astrazeneca είναι στραμμένοι οι προβολείς, με Γαλλία και Ιταλία να δηλώνουν τώρα έτοιμες να πάρουν πίσω την απόφασή τους για το «φρένο» στους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της φαρμακοβιομηχανίας, στη «σκιά» περιστατικών με παρενέργειες θρομβώσεων μετά τη χορήγησή του.

Ειδικότερα, Ντράγκι και Μακρόν τόνισαν πως θα συνεχίσουν να χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca, μόλις ο αρμόδιος ρυθμιστικός φορέας διαβεβαιώσει πως αυτό είναι ασφαλές.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ΕΜΑ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερισχύουν των κινδύνων.

Παρέπεμψε, πάντως, στη συνεδρίαση των ειδικών επιστημόνων την Πέμπτη για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών.

«Είναι πολύ σημαντική η τρέχουσα κατάσταση με το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτό που έχουμε δει ξεκάθαρα μέχρι τώρα από τα προκαταρκτικά στοιχεία που έχουμε μελετήσει, είναι πως η αναλογία οφέλους - ρίσκου, είναι θετική για το εμβόλιο. Έχουμε βάλει ειδικούς και εξειδικευμένους σε θρομβώσεις να εξετάσουν τα νέα δεδομένα, η εξέλιξη είναι σε διαδικασία», τόνισε η εκπρόσωπος του Οργανισμού.

«Σήμερα θα δούμε τα βήματα που ακολουθούμε στη διαδικασία. Υπάρχουν ανησυχίες στην ΕΕ για την τρέχουσα κατάσταση. Μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση δεν είναι μη αναμενόμενη, μετά από τόσα εκατομμύρια εμβολιασμών. Θέλουμε να αξιολογήσουμε τα δεδομένα ώστε να δούμε: είναι πραγματική παρενέργεια η θρόμβωση ή πρόκειται για σύμπτωση;», σημείωσε η ίδια.

«Σήμερα υπάρχει νέα επαφή των εμπειρογνωμώνων από όλα τα κράτη - μέλη για τις θρομβώσεις, ώστε να αναλυθούν δεδομένα από τα κράτη μέλη. Την Πέμπτη θα φτάσουμε σε συμπέρασμα από τα δεδομένα που έχουμε συγκεντρώσει και θα ενημερώσουμε τον κόσμο. Μελετούμε τα δεδομένα που έχουν προκύψει από συγκεκριμένες παρτίδες του εμβολίου κι αν αυτές συνδέονται με τις παρενέργειες», κατέληξε.

Να σημειωθεί, πως 37 θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί μεταξύ των 17.000.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)

Σε αυτό το πλαίσιο, 17 ευρωπαϊκές χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Δανία, Νορβηγία, Ισλανδία, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Ισπανία, Πορτογαλία, Λετονία) έχουν αναστείλει τη χρήση του.

Στην Ελλάδα, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά μέχρι και την Πέμπτη, οπότε και αναμένεται η σχετική απόφαση-σύσταση από τον ΕΜΑ.

Αν σου άρεσε κάνε