Ρωσία: Ανακαλεί τον πρέσβη της στις ΗΠΑ η Μόσχα

Ρωσία: Ανακαλεί τον πρέσβη της στις ΗΠΑ η Μόσχα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:20 Δημιουργία 17/03/21, 21:02
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στη Μόσχα ανακάλεσε τον πρέσβη της χώρας το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις σχετικά με το μέλλον των αμερικανορωσικών σχέσεων, στον απόηχο των σχολίων Μπάιντεν για τον Πρόεδρο Πούτιν.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως κάλεσε στη Μόσχα τον πρέσβη της Ανατόλι Αντόνοφ προκειμένου να συζητηθεί το μέλλον των σχέσεων Ρωσίας – ΗΠΑ, ως κίνηση διασφάλισης «ότι οι διμερείς σχέσεις δεν θα φθαρούν ανεπανόρθωτα».

«Το βασικό για εμάς είναι να καθορίσουμε τους τρόπους που οι δύσκολες αμερικανορωσικές σχέσεις, τις οποίες η Ουάσινκτον οδήγησε σε αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσαν να επανορθωθούν», σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, προσθέτοντας:

«Μας ενδιαφέρει η αποτροπή μίας μή αναστρέψιμης υποβάθμισης των σχέσεων αυτών, εάν οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν».

Το πρώτο σοβαρό επί προεδρίας Μπάιντεν «επεισόδιο» μεταξύ των δύο πλευρών, στάθηκε η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο αμερικανός Πρόεδρος στον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «φονιά» ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι θα κληθεί να πληρώσει «βαρύ τίμημα».

Ερωτηθείς (από τον Τζορτζ Στεφανόπουλο στο ABC) εάν εκτιμά ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας «είναι ένας δολοφόνος», ο Τζο Μπάιντεν απάντησε καταφατικά: «Ναι το πιστεύω».

Σχετικά με την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ περί ανάμιξης της Μόσχας στις πρόσφατες εκλογές υπέρ του Τραμπ, ο Μπάιντεν σημείωσε: «Θα πληρώσει το κόστος. Θα το δείτε σύντομα».

«Τον γνωρίζω αρκετά καλά. Το πιο σημαντικό στη διαπραγμάτευση με ξένους ηγέτες, με βάση την εμπειρία μου, είναι να γνωρίζεις καλά τι είναι ο άλλος απέναντί σου», σημείωσε επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι πιστεύει πως ο Ρώσος ομόλογός του «είναι τόσο ψυχρός σαν να μην διαθέτει καν ψυχή».

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι είχε προειδοποιήσει τον Πούτιν για την απάντηση των ΗΠΑ στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας τον περασμένο Ιανουάριο.

«Θα πληρώσει τίμημα», είπε ο Μπάιντεν. «Είχαμε μια μακρά συνομιλία… του είπα ‘σε ξέρω και με ξέρεις’… εάν επιβεβαιώσω ότι αυτό συνέβη τότε ετοιμάσου» προσέθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε