Νορβηγία: Παράταση τριών εβδομάδων στην αναστολή των εμβολιασμών με Astrazeneca

Νορβηγία: Παράταση τριών εβδομάδων στην αναστολή των εμβολιασμών με Astrazeneca

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:02 Δημιουργία 26/03/21, 15:32
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Παράταση τριών εβδομάδων στην αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca αποφάσισε η Νορβηγία, καθώς καθυστερεί να λάβει την τελική απόφαση σχετικά με την επανάληψη των εμβολιασμών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI).

Η χρήση του εμβολίου ανεστάλη από τις Αρχές στις 11 Μαρτίου, λόγω μικρού αριθμού εμβολιασθέντων που παρουσίασαν συνδυασμό θρόμβων αίματος, αιμορραγίας και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα, κατέληξαν.

«Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την προσωρινή διακοπή και να λάβουμε μια νέα απόφαση έως τις 15 Απριλίου», δήλωσε η επικεφαλής του FHI, Καμίλα Στόλτενμπεργκ, στο δίκτυο NRK.

«Αρχίσαμε διαδικασίες προκειμένου να δούμε αν υπάρχει αιτιότητα και να έχουμε μια καλύτερη βάση ώστε να καθορίσουμε τον πραγματικό κίνδυνο και μια ανάλυση κόστους-οφέλους για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Για να έχουμε περισσότερη γνώση, είναι απαραίτητο να έχουμε περισσότερο χρόνο», συμπλήρωσε.

Η Νορβηγία είναι μία από τις δώδεκα και πλέον ευρωπαϊκές χώρες που ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του, αν και οι περισσότερες επανέλαβαν από τότε τη χρήση του με σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Η χορήγηση του εμβολίου παραμένει ωστόσο σε αναστολή στη Δανία, ενώ η Φινλανδία, η Ισλανδία και η Σουηδία επανέλαβαν τη χρήση του αλλά για μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Ο EMA ανακοίνωσε ότι τα οφέλη του εμβολίου στην προστασία των ανθρώπων από θάνατο ή νοσηλεία που σχετίζονται με τον κορωνοϊό υπερτερούν ενδεχόμενων κινδύνων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστήριξε επίσης το εμβόλιο.

Σύμφωνα με την ΑstraZeneca, μια αναθεώρηση των δεδομένων για την ασφάλεια του εμβολίου σε περισσότερους από 17 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το εμβόλιό της δεν έδειξε να υπάρχουν στοιχεία για αυξανόμενο κίνδυνο αιματικών θρόμβων.

Στη Νορβηγία έχουν καταγραφεί πέντε περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι κάτω των 55 ετών και σε καλή υγεία που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της AstraZeneca, εισήχθησαν αργότερα στο νοσοκομείο με συνδυασμό αιματικών θρόμβων, αιμορραγιών και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, τρεις από τους οποίους πέθαναν αργότερα.

Ένας έκτος ασθενής, η οποίος είχε λάβει το εμβόλιο, σχετικά νέος επίσης και χωρίς γνωστά προβλήματα υγείας, πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία σε συνδυασμό με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Βάσει των έως τώρα στοιχείων, δεν έχει αποδειχθεί οποιαδήποτε σχέση του εμβολίου της σουηδοβρετανικής εταιρίας, ωστόσο νορβηγική ιατρική ομάδα απέδωσε τις σπάνιες αλλά σοβαρές περιπτώσεις, σε «ισχυρή ανοσοαπόκριση» που προκαλείται από τον ορό αίματος.

Αν σου άρεσε κάνε