Καλύπτει και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη το εμβόλιο της Pfizer

Καλύπτει και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη το εμβόλιο της Pfizer

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:52 Δημιουργία 01/04/21, 16:44
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το σκεύασμα είναι αποτελεσματικό κατά 91% όπως δείχνουν τα στοιχεία από τους εμβολιασμούς διάρκειας 6 μηνών

Αποτελεσματικό κατά 91% ως προς την πρόληψη από τον κορονοϊό είναι το εμβόλιο των Pfizer Inc και BioNTech, ενώ καλύπτει και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες, επικαλούμενες ανανεωμένα στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται άτομα που έχουν εμβολιαστεί εδώ και έξι μήνες.

Το εμβόλιο έχει επίσης 100% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της νόσησης μεταξύ ατόμων που συμμετέχουν σε κλινική δοκιμή στη Νότια Αφρική, όπου κυριαρχεί η παραλλαγή B1351 του ιού, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι σχετικά μικρός και ανέρχεται σε 800.

Αν και η συνολική αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανέρχεται σε 91,3% και είναι χαμηλότερη από την αρχικά ανακοινωθείσα 95% τον Νοέμβριο, έπειτα από κλινική δοκιμή επί 44.000 ατόμων, έκτοτε σειρά παραλλαγών του ιού έχει κυριαρχήσει σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Ο γενικός διευθυντής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά δήλωσε ότι τα ανανεωμένα αποτελέσματα, που περιλαμβάνουν στοιχεία για περισσότερα από 12.000 άτομα, πλήρως εμβολιασμένα εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες, φέρνουν τις δύο εταιρείες σε θέση να αιτηθούν πλήρους αδείας από την αμερικανική ρυθμιστική αρχή.

Το εμβόλιο έχει εγκριθεί για επείγουσα χρήση από την αμερικανική FDA.

Ισχυρή απόκριση από το 98% των ανθρώπων 80-96 ετών

Περίπου το 98% των ανθρώπων ηλικίας 80 ως 96 ετών, που έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19, έχουν ισχυρή ανοσολογική ανταπόκριση και παραγωγή αντισωμάτων, ενισχύοντας τα στοιχεία ότι το εν λόγω εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία αυτών που κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν σοβαρή ή θανατηφόρα Covid-19, έδειξαν σήμερα βρετανικά δεδομένα.

Από μια μελέτη, που έγινε σε 100 ηλικιωμένους στη Βρετανία, διαπιστώθηκε επίσης ότι οι συμμετέχοντες που είχαν προγουμένως μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2, είχαν την κορύφωση της παραγωγής αντισωμάτων μετά από μία μόνο δόση του εμβολίου της Pfizer και η ανταπόκριση αυτή παρέμεινε υψηλή μετά τη δεύτερη δόση τους.

Οι Πολ Μος και Έλεν Πάρι, αντίστοιχα καθηγητής και κλινική λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ οι οποίοι διηύθυναν τη μελέτη, δήλωσαν πως τα υψηλά επίπεδα αντισωμάτων που εντοπίσθηκαν είναι καθησυχαστικά, ιδιαίτερα εφόσον η απόκριση αντισωμάτων ήταν ισχυρή μέχρι και στον πιο ηλικιωμένο από τους συμμετέχοντες, ο οποίος ήταν ηλικίας 96 ετών.

«Είμαστε έκπληκτοι και πολύ ευχαριστημένοι», δήλωσε ο Μος στους δημοσιογράφους ενημερώνοντάς τους για τα ευρήματα. «Φυσικά αυτά συσχετίζονται με την εξαιρετική κλινική προστασία που βλέπουμε με το εμβόλιο».

Η Pfizer και η BioNTech, που μαζί παρασκεύασαν το εμβόλιο, ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα πως επικαιροποιημένα δεδομένα από κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το εμβόλιό τους είναι περίπου 91% αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19.

Αν σου άρεσε κάνε