Συνελήφθη ο «πατέρας» του δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα»

Συνελήφθη ο «πατέρας» του δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:18 Δημιουργία 05/04/21, 09:04
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Δέκα εντάλματα σύλληψης κατά αποστράτων ναυάρχων εξέδωσε η Τουρκία για την ανοιχτή επιστολή, μέσω της οποίας καλούσαν την κυβέρνηση να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ

Συνελήφθη σήμερα το πρωί από το σπίτι του ο απόστρατος ναύαρχος Τζέμ Γκιουρντενίζ, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας» του διαχρονικού τουρκικού δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα».

Τη σύλληψη μετέδωσε η ιστοσελίδα της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της δημόσιας τηλεόρασης ενώ λίγο αργότερα την είδηση επιβεβαίωσε με ανάρτηση στο twitter η σύζυγός του Ρενγκίν Γκιούρντενιζ, η οποία ανέφερε ότι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στην κατοικία τους λίγο πριν τις 6.30 πμ και συνέλαβαν το σύζυγό της.

Ο Γκιουρντενίζ ήταν ανάμεσα στους 104 απόστρατους στρατιωτικούς, οι οποίοι με κοινή τους δήλωση κάνουν λόγο για απειλή, που όπως υποστηρίζουν συνιστά το σχέδιο της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης» για τη Συνθήκη του Μοντρέ, που εγγυάται την ελεύθερη διέλευση από τα Στενά του Βοσπόρου.

Με διακήρυξή τους οι απόστρατοι ναύαρχοι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Ερντογάν πως, με αφορμή την κατασκευή του νέου Καναλιού της Κωνσταντινούπολης, καταργεί τη Συνθήκη του Μοντρέ (1936). Οι πρώην ναύαρχοι κατηγόρησαν επίσης την κυβέρνηση για ισλαμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε από την πλευρά του τους ναυάρχους για προσπάθεια πραξικοπήματος.

Αν σου άρεσε κάνε