Ερντογάν για επιστολή απόστρατων ναυάρχων: Υπονοεί «πολιτικό πραξικόπημα»

Ερντογάν για επιστολή απόστρατων ναυάρχων: Υπονοεί «πολιτικό πραξικόπημα»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:24 Δημιουργία 05/04/21, 20:18
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σφοδρή επίθεση στην ομάδα απόστρατων ναυάρχων, που υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή, με την οποία επέκριναν το σχέδιο Ερντογάν για τη δημιουργία της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης», εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος τους κατηγόρησε ότι με την πράξη τους υπονοούν ένα «πολιτικό πραξικόπημα». «Το καθήκον των απόστρατων ναυάρχων δεν είναι να εκδίδουν δηλώσεις που περιέχουν υπαινιγμούς για ένα πολιτικό πραξικόπημα. Κανένας αξιωματικός εν αποστρατεία δεν έχει το δικαίωμα να ακολουθεί μια τέτοια πορεία», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, ενώ πρόσθεσε ότι η επιστολή ξεπερνά την ελευθερία της έκφρασης. Επίσης τόνισε ότι είναι δεσμευμένος στη Συνθήκη - για να επαναλάβει στη συνέχεια παλαιότερες δηλώσεις του, με τις οποίες προανήγγειλλε ότι θα εργαστεί για την αλλαγή της.

«Δεν πρόκειται να αποσυρθούμε άμεσα από την Συνθήκη του Μοντρέ», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας , προσθέτοντας ότι η χώρα δεν εργάζεται για κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε όμως, ότι είναι έτοιμη να επανεκτιμήσει τους όρους της μελλοντικά, «εφ' όσον υπάρχουν και άλλες επιλογές».

Νωρίτερα σήμερα, δέκα απόστρατοι ναύαρχοι συνελήφθησαν μετά την ανοικτή επιστολή που υπέγραψαν οι 100 και πλέον απόστρατοι ναύαρχοι στην οποία επικρίνουν το σχέδιο Ερντογάν για τη δημιουργία της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης» και καλούν τη χώρα να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, η οποία εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια, τόσο εν καιρώ ειρήνης όσο και εν καιρώ πολέμου.

Στην ανοιχτή επιστολή τους, οι 104 απόστρατοι ναύαρχοι δηλώνουν ότι είναι «ανησυχητικό» να ξεκινήσει μια συζήτηση για τη Συνθήκη, εκτιμώντας ότι η συμφωνία αυτή «προστατεύει κατά τον καλύτερο τρόπο τα τουρκικά συμφέροντα».

Υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν αυτήν την κοινή δήλωση, τονίζοντας πως αποτελεί μια απευθείας πρόκληση σε μια πολιτική κυβέρνηση, λέγοντας πως η στάση αυτή θυμίζει παλιότερες παρεμβάσεις του στρατού και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Η επιστολή προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Τουρκία.

Αν σου άρεσε κάνε