Συνεδριάζουν οι υπ. Υγείας της Ε.Ε. μετά τις ανακοινώσεις ΕΜΑ για AstraZeneca

Συνεδριάζουν οι υπ. Υγείας της Ε.Ε. μετά τις ανακοινώσεις ΕΜΑ για AstraZeneca

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:34 Δημιουργία 07/04/21, 15:17
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται να συνεδριάσουν οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με την προεδρία της Ε.Ε.

Η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας, Μάρτα Τεμίντο, πρόκειται να προεδρεύσει της συνεδρίασης, η οποία θα ξεκινήσει στις 20:00 ώρα Ελλάδας, «μετά τη δημόσια ανακοίνωση των συμπερασμάτων της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου του ΕΜΑ για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της πορτογαλικής προεδρίας.

Η συνέντευξη Τύπου του ΕΜΑ, σχετικά με το ενδεχόμενο σύνδεσης του σκευάσματος της AstraZeneca με τα περιστατικά θρομβώσεων, έχει προγραμματιστεί για τις 17:00 ώρα Ελλάδας.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ανέφερε την Τρίτη ότι «δεν έχει καταλήξει ακόμη σε κάποιο συμπέρασμα» ως προς το εάν υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού με τις θρομβώσεις.

Η τοποθέτηση αυτή του ΕΜΑ λάμβανε αποστάσεις από τις δηλώσεις στις οποίες είχε προχωρήσει νωρίτερα, στέλεχος του οργανισμού υποστηρίζοντας ότι μεταξύ εμβολίου και θρομβώσεων υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε μέσω Twitter πως η Κομισιόν βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασ. Κοντοζαμάνης, ο οποίος επανέλαβε ότι η Ελλάδα ακολουθεί τις συστάσεις του ΕΜΑ και κάλεσε τους πολίτες να μην ακυρώνουν τα εμβολιαστικά ραντεβού.

Το ισοζύγιο κινδύνου/οφέλους συνεχίζει να είναι «σε μεγάλο βαθμό» υπέρ της χρήσης του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca δήλωσε από την πλευρά του αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Παράλληλα, η Βρετανία αρχίζει από την Τετάρτη τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της Moderna, δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι προγραμματιζόταν, εν μέσω αντιδικιών στην Ευρώπη για το βασικό εμβόλιο του βρετανικού προγράμματος, αυτό της AstraZeneca αλλά και έλλειψης δόσεων για τις ανάγκες του Απριλίου.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι οι εμβολιασμοί με το αμερικανικό σκεύασμα θα ξεκινήσουν από τη δυτική Ουαλία και θα επεκταθούν άμεσα σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται για το τρίο εμβόλιο που μοιράζεται στη Βρετανία, ύστερα από εκείνα της Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca, με το Λονδίνο να έχει παραγγείλει 17 εκατ. δόσεις από τη Moderna.

Αν σου άρεσε κάνε