Εμβόλιο Pfizer: Αύξηση της τιμής του κατά 60%

Εμβόλιο Pfizer: Αύξηση της τιμής του κατά 60%

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:07 Δημιουργία 13/04/21, 10:49
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε αύξηση πάνω από 60% της τιμής του εμβολίου της προχώρησε η Pfizer, για τις μελλοντικές παραγγελίες που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ προβλέπεται και περαιτέρω άνοδος των τιμών μελλοντικά.

Σύμφωνα με την Telegraph, την αποκάλυψη έκανε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοβ, ο οποίος είπε πως η φαρμακευτική εταιρεία έχει αυξήσει το κόστος των μελλοντικών εμβολίων κατά του κορονοϊού που πρόκειται να πουληθούν στην ΕΕ, από τα 12 ευρώ η δόση στα 19,50 ευρώ.

Παράλληλα, υπογράφονται συμβόλαια για 900 εκατ. εμβόλια με αυτή την υψηλότερη τιμή, για παράδοση το 2022 και 2023.

Η ΕΕ έχει πει πως οι πληροφορίες για την τιμολόγηση και τα συμβόλαια είναι εμπιστευτικές, όμως αξιωματούχος της Κομισιόν επιβεβαίωσε πως η ΕΕ καταρτίζει συμβόλαια για κράτηση 2 δισ. ενισχυμένων εμβολίων τα επόμενα δύο χρόνια.

Το μπλοκ είχε και επιστροφή στο κόστος της προπαραγγελίας του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, επειδή είχε στηρίξει τη γερμανική BioNTech με χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του εμβολίου.

Οι αναλυτές ωστόσο, προειδοποιούν πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να περιμένουν ότι θα βάλουν στην άκρη περισσότερα χρήματα για μελλοντικά εμβόλια, καθώς θα μειώνεται η ζήτηση, με αποτέλεσμα να χάνονται οι οικονομίες κλίμακος.

Αν σου άρεσε κάνε